S politickih visina do optužnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika savezna porota optužila je bivšeg americkog senatora Johna Edwardsa za kršenja izbornog zakona prihvacanjem gotovo milijun dolara od politickih pristaša, koje je koristio kako bi prikrio izvanbracnu aferu tijekom svoje predsjednicke kampanje 2008. godine.

Optužnica je rezultat dvogodišnje istrage i predstavlja zapanjujuci pad covjeka koji se uzdignuo od skromnih pocetaka, kao sin radnika u mlinu, da bi postao uspješan odvjetnik, senator i potpredsjednicki kandidat demokrata 2004.

Tužitelji su izdali nalog za njegovo uhicenje, izvješcuju u petak americke TV mreže. Ako bude proglašen krivim, Edwards se može suociti s kaznom do pet godina zatvora i 250.000 dolara po svakoj od šest optužbi, od one za urotu do optužbi za primanje ilegalnih donacija i za njihovo prikrivanje.

U središtu slucaja je optužba da je novac od dva svoja bogata donatora koristio za prikrivanje ljubavne afere i svoje vanbracne kceri, što je jednako ilegalnim donacijama za kampanju, jer je pomocu tog novca pomagao svoje predsjednicke ambicije.

Po saveznim zakonima, pojedinci nisu mogli donirati više od 4.600 dolara za predsjednickog kandidata na izborima 2008. i ne više od 25.000 dolara ukupno za kandidata i stranacke odbore. Na 19 stranica optužnice, savezni tužitelji kažu kako je Edwards (57), prihvatio više od 925.000 dolara od bogatih mecena.

Edwardsov odvjetnik Gregory Craig izjavio je u petak da ce se njegov klijent izjasniti da nije kriv, te da ce iznijeti snažnu obranu. Edwardsova ljubavnica, Rielle Hunter, radila je kao snimateljica kampanje. Njihova kcer, Frances Hunter Quinn, rodena je u veljaci 2008., nekoliko tjedana nakon što se povukao iz utrke za demokratsku predsjednicku nominaciju.

U pocetku je Edwards negirao aferu, ali je u ljeto 2008. priznao odnos s Hunter, a 2010. je priznao ocinstvo njezinog djeteta. Dan nakon izbora 2004., Edwardsovoj supruzi Elizabeth dijagnosticiran je rak dojke. Tri godine kasnije, kada je Edwards pripremao drugu predsjednicku kampanju, par je objavio da se rak vratio i da je neizljeciv. Elizabeth Edwards umrla je u prosincu prošle godine, razdvojena od supruga nakon 33 godine braka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter