S Pineta resortom računaju na 315.000 noćenja godišnje

Jedan od prikaza zamišljenog Pineta resorta
Jedan od prikaza zamišljenog Pineta resorta

Projekt Pineta resort, potencijalna investicija vrijedna 30 milijuna eura koja se odnosi na luksuzni obiteljski kamp s vilama i velikim rekreativnim centrom s bazenima, predstavljen je u ponedjeljak vijećnicima Općine Fažana. Prema njemu je u Pineti planirano 1.200 ležaja te još 300 ako se računa na susjedno područje zvano Fažana sjever. No, riječ je tek o konceptu, ideji, koji mora prihvatiti i Država s obzirom da se projekt razlikuje od starih planova projekta Brijuni rivijere, koji je na sjeveru Fažane predvidio gradnju hotela.

Ne odudara od Brijuni rivijere

U prilog Pineti resortu ide Prostorni plan Istarske županije koji predviđa i mogućnost podizanja kampa, fažanski Plan trenutno se usklađuje sa županijskim, a ovakav projekt moraju prihvatiti i lokalni vijećnici. Najvažnije je, pak, da država kao osnivač Brijuni rivijere, na koncu Pinetu resort uvrsti na listu strateških projekata.

- Naš projekt ne odudara od Brijuni rivijere. Dapače, ovo može biti prilika da se nešto iz tog projekta i realizira, rekao je Željko Pereković, jedan od osnivača nove tvrtke Pineta resort. Pereković je naveo da je sa svojom obitelji podigao nagrađivani luksuzni kamp Straško s pet zvjezdica na Pagu, gdje su, kaže, radili u suradnji sa zajednicom i sustavno na širem interesu Novalje i otoka. "To bi željeli preslikati i ovdje", poručio je. Projekt, za koji kaže da je pripreman već godinu dana, vijećnicima su u Fažani predstavili i Mijo Miljak iz Pule te arhitekt Andrej Kalamar iz Ljubljane.

- Ovo je tek nacrt, a u koordinaciji s vama bit će dorađivan. Da bi projekt bio realiziran potrebno je uskladiti Prostorni plan Fažane s najnovijim izmjenama PP-a Županije, izraditi urbanističke planove za Pinetu i Fažanu sjever te studiju utjecaja na okoliš. Moraju ga prihvatiti i dionici Brijuni rivijere, dakle Općina, država i tvrtka Brijuni rivijera, a mi smo u kontaktu sa svima njima. Ovo je investicija vrijedna 212 milijuna kuna, od čega su 75 milijuna kuna vlastita sredstva, a trebala bi biti realizirana unutar pet godina, odnosno do 2021. godine. Godišnji plan noćenja je 315 tisuća, u planu je zapošljavanje 156 radnika, od čega 56 stalnih, rekao je između ostalog Miljak. Resort bi se prostirao na 46 hektara, od čega je 29 hektara državnog, a 17 općinskog zemljišta.

Šuma u zaleđu ne bi se dirala

U Pineti ne bi bilo potrebe za velikom izgradnjom, naveo je pak Kalamar. Uz obalu bi bilo područje za mobilne kućice, autodomove i naselje s 25 čvrstih objekata. U središtu bi se nalazila recepcija koja bi s morem bila povezana velikim trgom, zatim rekreativni centar, koji bi, kažu, bio namijenjen javnosti, etno-selo i standardni kamp u zaleđu. Zamišljen je i dio za glamping s 300-tinjak ležaja.

- Šuma u zaleđu ne bi se dirala. Vile bi bile arhitektonski skromne, uvažavajući lokalna mjerila. Ništa u kampu ne bi premašivalo visinu drveća, rekao je Kalamar. Pontoni prikazani na projekcijama, objasnio je, gradili bi se ako za to postoje tehničke i druge mogućnosti.

Ivana Geršića iz IDS-a zanimalo je gdje bi se nalazile ograde kampa, a Kalamar je naveo da bi uređena plaža imala dvije šetnice, "brzu" i "sporu", da bi se ograda nalazila iza druge šetnice, "brze", dakle prema kopnu, čime bi obala u potpunosti funkcionirao kao javni prostor. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter