S pet kreveta protiv anoreksije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove jeseni u KBC-u Zagreb otvorit ce se prvi hrvatski centar za lijecenje poremecaja prehrane, odnosno anoreksije i bulimije. Uz pola milijuna kuna prikupljenih kampanjom dm-a, Klinika za psihološku medicinu uspjet ce u onome što roditelji oboljelih djevojaka od zdravstvenih vlasti bezuspješno traže vec godinama: formirat ce multidisciplinarni tim koji ce se posvetiti spašavanju zdravlja i života desetaka tisuca mladih djevojaka koje stradavaju zbog poremecaja prehrane.

Predstojnik Klinike za psihološku medicinu pri KBC-u Rebro dr. Rudolf Gregurek najavljuje da ce novi centar okupiti tim lijecnika razlicitih specijalnosti: endokrinologe, pedijatre, interniste, ginekologe, psihologe, psihijatre, nutricioniste i druge strucnjake, koji ce biti u stanju uhvatiti se u koštac s poremecajima u prehrani koji se cesto razviju u teške bolesti.

Multidisciplinarni centar za psihološku pomoc i lijecenje poremecaja prehrane u pocetku ce se bazirati na psihoterapijskoj pomoci, uz konzultativnu suradnju gastroenterologa i endokrinologa te ostalih strucnjaka po potrebi, kaže predstojnik Gregurek. S vremenom, nadaju se na Rebru, to ce postati specijalizirani centar za anoreksiju, kakvi postoje u gotovo svim europskim zemljama. U pocetku ce centar imati skromne kapacitete. Oni još nisu striktno dogovoreni jer se moraju ugovoriti s HZZO-om te ce se krenuti s pet, šest kreveta, a tijekom jeseni ugovorit ce se i novi kreveti, prema potrebi i mogucnostima Klinike.

- Pacijente iz udaljenih mjesta bit ce za sada moguce lijeciti jedino stacionarno. Nadamo se da ce se tijekom vremena psihijatri educirati i pokazati interes za ovu problematiku i u ostalim dijelovima Hrvatske, veli Gregurek.


Podijeli: Facebook Twiter