S oznakom umrlog parkirao na mjestu za invalide

Nakon što je utvrđeno da se koristi znak preminule osobe, vozilo je uklonio pauk
Nakon što je utvrđeno da se koristi znak preminule osobe, vozilo je uklonio pauk

Članovi Društva osoba s tjelesnim invaliditetom u suradnji s postajom Prometne policije Pula, Službom za gospodarstvo Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, Prometnim redarstvom te Pula parkingom danas su proveli akciju kontrole korištenja znaka pristupačnosti. U vremenu od 9 do 12 sati prekontrolirano je 13 znakova pristupačnosti na četiri lokacije, i to na Staroj tržnici, Ulici benediktinske opatije, na Danteovom trgu te Usponu sv. Stjepana. Kod tri su vozila pronađene nepravilnosti.

Naime, već nakon desetak prekontroliranih vozila koja su bila parkirana na mjestima za osobe s invaliditetom uočena je nepravilnost na jednom vozilu koje je imalo istaknutu važeću karticu do 2015. godine, ali je problem bio što je glasila na osobu koja je u međuvremenu preminula. Zbog toga je prometna policija naložila da se paukom vozilo premjesti, a izdat će i prekršajni nalog zbog zloporabe znaka pristupačnosti koji će biti i oduzet.

- Provjeravamo tko je vlasnik vozila, s jedne strane, i tko je vlasnik kartice pristupačnosti, s druge strane. Ta dva podatka ne moraju se nužno podudarati, jer osobe s više od 80 posto tjelesnog invaliditeta imaju pravo na znak pristupačnosti, što je donijelo veliki broj izdanih kartica, a s druge strane vlasnik vozila može biti osoba koja vozi osobu s invaliditetom na koju glasi kartica.

Međutim, ako se koristi mjesto za osobe s invaliditetom, osoba na koju glasi kartica mora biti u vozilu. U ovom slučaju uočili smo nepravilnost te će Ured državne uprave donijeti rješenje o poništenju znaka pristupačnosti, istaknula je Zuzana Hoti-Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom.

Ovaj prekršaj vozača će koštati 1.700 kuna, od čega 700 kuna zbog parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom, 700 kuna za zloporabu znaka i 300 kuna troškovi pauka.

No, Hoti-Radolović, nakon akcije je istaknula da može zadovoljno ustvrditi da je sve manje vozila bez oznaka pristupačnosti parkirano na mjestima namijenjenim osobama s invaliditetom, no da su zloporabe i dalje prisutne, zbog čega će se ovakve nenajavljene akcije nastaviti.

Kod još dva vozila uočene su nepravilnosti. Tako je jedno vozilo, čiji je vlasnik iz Medulina, stalno parkirano na mjestu za osobe s invaliditetom na Staroj tržnici od 7 do 15 sati, prema riječima djelatnika Pulaparkinga, ali danas vlasnik vozila nije želio doći do vozila, kao niti vlasnica istaknute oznake. Stoga zloporaba znaka nije mogla biti nedvojbeno utvrđena te nisu poduzete nikakve mjere.

No, zato jesu kod trećeg vozila u vlasništvu jedne umaške tvrtke. Valjanost znaka je istekla 16. rujna 2013. godine, a naknadnom kontrolom zatečena je jedna osoba kao vozač, a u vozilu se nije nalazio i vlasnik znaka pristupačnosti. Pregledom znaka utvrđeno je da je skeniran, što podliježe kaznenoj prijavi zbog krivotvorenja službene isprave. Daljnje mjere poduzet će stoga policija. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter