S osobnom iskaznicom po cijelom EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. srpnja ove godine hrvatskim državljanima za putovanja u Europsku uniju neće trebati ništa osim osobne, doduše samo ako je izdana 2003. godine i kasnije.

Iako je jedno vrijeme vladalo uvjerenje kako će takav režim vrijediti samo za države koje su već u Schengenskom režimu, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdili su kako ne postoje nikakve zapreke da naši državljani tako putuju bilo gdje u Europi. Pa onda i u "nešengenske" države, poput Rumunjske, Bugarske, Velike Britanije ili Irske.

Osobama sa starim plastificiranim osobnim iskaznicama većeg formata za kretanje po EU-u ipak će trebati putovnica.

Hrvatskim državljanima bit će nametnuto još jedno ograničenje. Naime, u države koje jesu u Schengenskom režimu, ali nisu u Europskoj uniji, i dalje će se moći ulaziti samo uz putovnicu. Takvo što bi se trebalo promijeniti tek kada Lijepa naša i sama u potpunosti uđe u Schengensku zonu, što bi prema projekcijama trebalo biti 2015. godine. Tada će se i u Norvešku, Švicarsku, Lihtenštajn i Island moći ići samo s osobnim iskaznicama.

Za putnike koji će ići avionima bitno je napomenuti kako će sad napokon moći koristiti izlaze na kontrolama dokumenata označene s "EU passengers" odnosno EU putnici. Dapače, takve će linije postati službene i na domaćim međunarodnim zračnim lukama. Neke od njih su već spremne s ovim novim potrebnim natpisima, dok druge očekuju da bi sve mogli instalirati do 1. srpnja, odnosno ulaska u Europsku uniju. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter