S orguljama kreativno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poticanja novih kreativnih impulsa u reprodukciji povijesne glazbe, koje je svojevrstan sadržajni lajtmotiv 13. medunarodnog festivala orguljske glazbe - Organum Histriae, obilježilo je i drugu njihovu ovoljetnu koncertnu priredbu koja se održala u utorak u pulskoj katedrali.

Zaslužni za još jedno zanimljivo redefiniranje tzv. klasicne literature bili su njemacki glazbenici - trubac Daniel Schmahl i orguljaš Johannes Gebhardt te njihovi posebni gosti - harmonikaši Borut Zagoranski i Ana Šterpin. Tema je glasila "Povratak Bachu", a docekao ih je lijep broj posjetitelja.

Na programu su se našle i kompozicije suvremenih autora, a središnji dio programa obilježio je Piazzolla kojeg su u pulsku katedralu donijeli Zagoranski i Šterpin u uzbudljivoj interakciji s orguljama. Zanosan i popularan Piazzollin ples, unatoc prebrzom tempu koji je odredio duo harmonikaša, zvucao je sugestivno i zamamno, a medusoban dijalog glazbenika skladno i nadahnuto.

Organum Histriae se nastavlja u cetvrtak u umaškoj župnoj crkvi u 21 sat koncertom ruskog violinista Dmitrija Sinkovskog i hrvatskog orguljaša Pavla Mašica.


Podijeli: Facebook Twiter