S optimizmom u iducu turisticku sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedece godine hrvatski turizam trebao bi se poceti oporavljati. Ocekuje se blagi porast broja medunarodnih putovanja. Medutim, rekordi iz 2008. godine mogli bi se dostici tek 2013., culo se na londonskom turistickom sajmu World Travel Market (WTM), kojim je otvorena sezona turistickih sajmova.

Podaci iz Hrvatske u protekloj turistickoj sezoni razlikuju se od onih iz naših konkurentskih zemalja jer smo uspjeli ponoviti rezultat iz uspješne 2008., kazao je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare na londonskom ExCelu. Bajs je istaknuo da je za dobre brojke dijelom zaslužno i britansko tržište, s kojeg je ove godine u Hrvatskoj ostvareno 1,2 milijuna nocenja, jedan posto više nego lani, te 253 tisuca dolazaka. Pri tome su Britanci ove godine zabilježili 13 posto manje medunarodnih putovanja.

Buduci da je vecini Britanaca najomiljenija i najpoznatija destinacija Dubrovnik, novinare je zanimalo hoce li se ubuduce za britansko tržište promovirati i neke druge hrvatske regije. Ministar je odgovorio da ce se najviše promovirati one regije sa zracnim lukama, poput Istre, Zadra i Splita, buduci da dobre brojke s Otoka najviše ovise o dobro zracnoj povezanosti s hrvatskim turistickim središtima.

Ove su godine od britanskog tržišta najviše profitirale dalmatinske županije. S druge strane, minuse su bilježili Kvarner i Istra. Istru je u prvih devet mjeseci u tom razdoblju posjetilo nešto više od 40 tisuca Britanaca, 20 posto manje nego 2008.

Na pitanje kako komentira smanjen dolazak Britanaca u Istru, Bajs kaže da su za to krive loše avionske veze. Nije htio komentirati cinjenicu da bi Zracna luka Pula mogla ostati bez svog medunarodnog statusa kada ude u Europsku uniju, a time i gostiju s tog tržišta.


Podijeli: Facebook Twiter