S okusom mora, bure i soli

Sergio Preden Gato, Elio Velan, Željko Temunović i Ricky Bosazzi Quintet
Sergio Preden Gato, Elio Velan, Željko Temunović i Ricky Bosazzi Quintet

Preksinoć je u kavani "Viecia batana" održan kolaž od svega onog što Rovinj ponajbolje ima - glasova, glazbe, riječi i pisma. Upravo promocija knjige Elia Velana "Bura u zaljevu - priče iz Trsta", poslužila je kao izgovor, i to u onom najpoštenijem smislu riječi, da se dogodi glazbeno-poetska, recitatorsko-interpretativna i vrlo intimna autorska večer.

Glazba i fotografije

Okosnica večeri bila je Velanova knjiga "Bura u zaljevu - priče iz Trsta" kojoj su, u pauzama između čitanja, dodatni ritam, boju i ugođaj pjesmama i glazbom Rovinja i Trsta davali Sergio Preden i Mirko Cetinski, koje su instrumentalno, ali i glasovima, pratili članovi Ricky Bosazzi Quinteta. Uz, njih valja istaknuti i glumca Željka Temunovića, koji je zajedno s autorom, vrlo sugestivno čitao dijelove knjige, kao i "morske" fotografije rovinjskog priobalja i otoka koje su ukrasile prostor, a koje je ovjekovječio Fabio Damuggia. 

Ipak, Velanov Trst bio je izvor i polazište večeri, a činjenica da se promocija knjige događala i u Velanovom Rovinju, čitavoj je večeri dala poseban štih. Podsjećamo, knjiga "Bura u zaljevu - priče iz Trsta", govori o jednom drugačijem i manje poznatom Trstu, gradu koji je daleko više od velikog marketa kakvim smo ga godinama doživljavali. Riječ je, naime, o jednom skrivenom i manje poznatom Trstu kojeg je autor Elio Velan tijekom dvadeset godina života i rada u njemu imao prilike i iz drugog kuta upoznati. 

Izvan potrošačkih ruta

- To je Trst -Trieste izvan potrošačkih ruta, (iako i u Velanovoj  knjizi ima karizmatičnih prodavaonica i trgovaca), gdje nam se  otkrivaju činjenice koje su nam cijelo vrijeme bile nadohvat ruke, ali ih ipak nismo uhvatili, zapisao je urednik "Bura u zaljevu- priče iz Trsta", Miljenko Marin, koji je također, i na jednom od ranijih predstavljanja knjige za nju rekao da je nekakav žanrovski hibrid koji je teško definirati jer u konačnici nije ni roman, ni novela, ni zbirka pripovijedaka, ni putopis, ni esej već jednostavno - Velanov Trst gdje autor skicira jednu alternativnu, odmaknutu, osobnu povijest grada i njegova duha. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter