S odgojem ili bez, seks je vec u školi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec se gotovo deset godina u hrvatske ucionice pokušava na razne nacine uvesti program zdravstvenog odgoja koji u sebi sadržava i seksualni odgoj, a s istom je nakanom u svoj mandat krenuo i novi ministar obrazovanja Željko Jovanovic. On je najavio da ce u roku od šest mjeseci krenuti u reformu školstva, a medu prvim promjenama jest upravo uvodenje novog školskog predmeta pod nazivom zdravstveni (spolni) odgoj.

GROZD ili Forum?

Ovaj je predmet bio korak do uvodenja u redovnu školsku satnicu za vrijeme ministra Dragana Primorca kada su programe napisale dvije nevladine udruge - GROZD (Glas roditelja za djecu) i Forum za slobodu odgoja, a koji su se pocetkom 2008. godine eksperimentalno odvijali u šest srednjih i devet osnovnih škola.

Gospodarska škola u Bujama bila je jedna njih, a tijekom 12 školskih sati, osim o seksualnosti, raspravljalo se i o problemu nasilja, toleranciji, komunikaciji, prevenciji ovisnosti, poremecajima u prehrani i slicnim temama. Upravo je seksualni odgoj bio najposjeceniji, dok se na ostalim satima broj ucenika osipao buduci da predmet nije bio obavezan.

No, zbog bure koja se u javnosti podigla oko toga kakav seksualni odgoj trebaju mladi - konzervativni GROZD-ov s negativnim stavom prema homoseksualnosti i propagiranjem apstinencije prije braka ili pak liberalniji udruge Forum za slobodu odgoja - citav je skupi projekt neslavno završio. Cetiri godine kasnije u školi žale što zdravstveni odgoj nije zaživio jer smatraju da je ovaj predmet itekako potreban.

- Pitanje je treba li ga provoditi u kontinuitetu tijekom svih godina, ali svakako zdravstveni odgoj ima smisla u prvim razredima srednje škole. Ucenici trebaju relevantne informacije o seksualnom odgoju jer mnogi nemaju slobodu komunikacije s roditeljima, stoga je zdravstveni odgoj nužno potrebno što prije uvesti, kazao je ravnatelj Gospodarske škole Milivoj Gospic.

Prepušteni sami sebi

Nakon što su 2005. godine u Strukovnoj školi u Puli imali baby boom, cak osam maloljetnickih trudnoca, pedagoginja Ljiljana Mešcic Blaževic i psihologinja Davorka Glavina Stankovic same su zasukale rukave i krenule u stvaranje programa seksualne edukacije.

- Prema istraživanju koje smo tada proveli pokazalo se da adolescenti imaju nisku razinu znanja o spolnosti. Podaci su bili poražavajuci, više od polovice djecaka nije ni znalo što je menstrualni ciklus ni kako se racunaju plodni dani, nisu imali bazicnu sliku o seksualnosti, a velika vecina vrlo rano stupa u spolne odnose. To je bio osnovni motiv uvodenja ovakvog programa, kazala je pedagoginja Mešcic Blaževic.

Pulska Strukovna škola zasad je jedina u Hrvatskoj koja provodi seksualnu edukaciju. Projekt petu godinu zaredom financira Grad Pula, a iako postoji interes i drugih pulskih škola da preuzmu program, gradske vlasti novca za širenje ove inicijative nemaju!

Da zdravstveni odgoj hitno treba uvesti u škole smatra Teodora Beletic, sociologinja i profesorica u Gimnaziji u Puli.

- Mi se možemo i dalje praviti da su djeca andeli, da se to njih ne tice, ali istina je da je seks jedna od temeljnih ljudskih potreba, no u našem društvu seksualnost je još uvijek tabu-tema. Kao društvo se ponašamo neodgovorno jer djeci ne pružamo adekvatne informacije o seksualnosti, ali i o zdravlju opcenito. Zdravstveni odgoj je preduvjet kvaliteti života i više se oko njega ne bi smjela lomiti koplja, kazala je Beletic.

Jedno je sigurno: ukoliko seksualni odgoj i dalje bude kamen spoticanja koji ce ponovno odgoditi uvodenje zdravstvenog odgoja, u nedostatku pravih informacija ucenici ce o seksualnosti i dalje najviše "uciti" s interneta, fejsbuka, filmova ili od vršnjaka s cesto katastrofalnim posljedicama za njihovo zdravlje i život. (Piše Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter