S obje strane granice zabrinuti zbog graničnih zastoja

Predsjednik Društva Valter Miklavčič (u sredini) (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Predsjednik Društva Valter Miklavčič (u sredini) (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području eko parka Kras, na izbornoj skupštini održanoj u slovenskom Gračišču, izrazilo je zabrinutost zbog pojačanih graničnih kontrola na državnoj granici, koje su već prvog dana primjene, prošlog petka, stvorile kilometarske kolone na graničnom prijelazu Sočerga/Požane nedaleko od Buzeta.

Neovisno što je upravo zbog višesatnih zastoja na graničnim prijelazima primjena uredbe o pojačanoj kontroli na schengenskoj granici Slovenije prema Hrvatskoj u međuvremenu privremeno suspendirana te su aktivirane ciljane kontrole putnika, predsjednik Društva za slovensko - hrvatsku pograničnu suradnju Valter Miklavčič, apel da se uredba trajno ukine proslijedit će Kopru i Buzetu te resornim ministarstvima obje države. Dopredsjednik Društva Andraž Eller upozorio je da bi se četiri sata čekanja koliko je zabilježeno na pojedinim graničnim prijelazima, u špici ljetne sezone moglo pretvoriti u deset sati što je neprihvatljivo, pogotovo za stanovništvo u pograničnom području koje svakodnevno prelazi u granicu.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić upozorio je da se primarno treba pobrinuti da zbog zastoja na granici što manje trpi lokalno stanovništvo, kao i oni koji svakodnevno prelaze granicu, a s buzetskog područja prema Sloveniji, dnevno putuje njih dvjestotinjak.

- Zadnjih nekoliko godina Buzet se kroz različite projekte nastojao povezivati sa susjednim Koprom i time brisati granicu neovisno što ona fizički postoji, ali ovakve pojačane granične kontrole unose nemir među stanovništvo s obje strane granice. Treba apelirati na državna tijela u Zagrebu i Ljubljani da se takav granični režim omekša barem za lokalne stanovnike. Na žalost, zbog postavljanja ograda na državnu granicu kao i ove najnovije uredbe, ispada da smo danas puno dalje od uklanjanja graničnih barijera nego smo to bili 2013. godine prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je Žulić.

U petak je stupila na snagu europska uredba kojom je ojačana kontrola provjerom putnika u raznim bazama podataka na granicama. Diego Samsa pomoćnik zapovjednika granične policije na Sočergi rekao je da su slovenski policajci provodili trostruku kontrolu svakog putnika: provjeru dokumenata u Schengenskom informacijskom sustavu, u Interpolovoj te u nacionalnoj bazi. Hrvatska policija je u skladu s novim pravilima bila dužna provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalnu MUP-ovu bazu podataka, kao i Interpolovu bazu podataka.

Miklavčič koji je na izbornoj skupštini ponovo izabran za predsjednika, podsjetio je da je prioritet Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području eko parka Kras i dalje ukidanje ograničenja teretnog prometa na graničnom prijelazu Sočerga/Požane, iako je odgovor resornog slovenskog ministarstva negativan uz argument da granični prijelaz nije prilagođen za teretni promet. Cilj je da se Sočerga ponovno otvori za sav teretni promet s obzirom da preko ovog prijelaza na relaciji Buzet - Kopar mogu prometovati samo kamioni do 7,5 tona nosivosti.

Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju ponovno će zatražiti i produžetak radnog vremena na graničnom prijelazu Jelovice-Podgorje na Ćićariji, kako bi barem u vrijeme turističke sezone bio otvoren od 0 do 24 sata. Lobirat će i za revitalizaciju željezničkog prometa. U ovogodišnjem planu je i travanjski tradicionalni planinarski pohod Rakitovec - Kavčič kao i kulturni program koji će se održati u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom "Lipa" iz Buzeta.

- Društvo je kohezijski faktor Istre i kao takvo djeluje na njenom cjelom području što mu daje mogućnost najšireg djelovanja, poručio je Miklavčič. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter