S novim ovršiteljima manje problema i za dužnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok još išcekuju odluku Vlade hoce li uopce zaživjeti njihova profesija, imenovani javni ovršitelji u cetvrtak su upozorili javnost da bi uspostava te službe omogucila ubrzanje ovršnog postupka, te lakšu i po dužnike manje tegobnu naplatu dugova.

- Nas nitko nije pitao kako ce ovrha izgledati kad je mi pocnemo provoditi. Umjesto toga pisalo da cemo dolaziti ljudima kuci pod okriljem noci, što nije tocno, rekao je Igor Buruš, koji je s kolegicom Dijanom Butigan Granic održao konferenciju za novinare u ime svih imenovanih javnih ovršitelja.

Uzbuna zbog zakonske ovlasti da ce ljudima moci ulaziti u domove bila je pogrešna, jer tu ovlast ionako danas imaju sudski ovršitelji, objasnili su Buruš i Butigan Granic. A mogucnost da takvu ovrhu provedu tijekom noci zakon je, tvrde, ogranicio samo na posebne slucajeve.

Protivno medijskim napisima, javni ovršitelji smatraju da bi njihova služba uvela jeftiniju, bržu i lakšu naplatu dugovanja, a tek u najgorem slucaju i prisilnu naplatu ovrhom.

- Ovršenik je, prema novom Ovršnom zakonu, u središnjoj poziciji, a dosad je središnju poziciju imao predmet naplate. Prvi put dužnika ce se nešto pitati, kazao je Igor Buruš, dodavši da bi javnoovršiteljska služba znatno rasteretila i pritisak ovršnih predmeta na sudove, kojih godišnje ima oko 200 tisuca.

Prema njihovom objašnjenju, uvodenjem službe javnih ovršitelja dužnici bi dobili mogucnost otplate dugova na rate, uz prestanak obracuna zateznih kamata. K tome, ovršitelji bi imali i obvezu da pokušaju posredovati izmedu vjerovnika i dužnika i pokušati uspostaviti dogovor medu njima. Buruš je upozorio i da javnoovršiteljska služba uspješno funkcionira u 19 zemalja Europske unije. Ne želeci upirati prstom u pojedine struke ili pojedince koji danas dobro žive zahvaljujuci postojecem sustavu ovrhe, upozorili su da odgoda primjene novog Ovršnog zakona ne koristi ni vjerovnicima, niti dužnicima. Tek su naznacili da pojedini lobiji imaju interes da sustav ovrhe ostane nepromijenjen. (S. ABRAMOV/Novi List)

 


Podijeli: Facebook Twiter