S medom se može spravljati čak i boškarin i to u woku

Boškarin pripremljen s povrćem, propolisom i palentom (M. MIJOŠEK)
Boškarin pripremljen s povrćem, propolisom i palentom (M. MIJOŠEK)

Osim uobičajene ponude meda i pčelinjih proizvoda, ovogodišnji 12. Dani meda, održani ovog vikenda u Pazinu prošireni su zanimljivom gastro ponudom, kako na samom sajmu tako i u ugostiteljskim objektima na Pazinštini.

Medni jelovnik koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120 kuna nudio se od početka tjedna u Pizzeriji Peperone u Pazinu, Agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom, Konobi Vela vrata u Bermu, Peronu 2 u Cerovlju, Konobi Marino u Gračišću, Agroturizmu Stara štala u Borutu, a slatki kutak s medenim desertom nudili su Hotel Lovac u Pazinu i Pizzeria Rotonda u Lindaru.

Budući da je zanimanje posjetitelja bilo veliko, ugostitelji su slatku ponudu odlučili produžiti za još tjedan dana. To svjedoči kako je ideja organizatora Udruge pčelara Lipa iz Pazina u suorganizaciji s LAG-om Središnja Istra, Turističkom zajednicom središnje Istre i Udruženjem obrtnika Pazina, pala na plodno tlo. Oni su zahvaljujući pokroviteljstvu Istarske županije i Grada Pazina uspjeli realizirati projekt koji je Dane meda izveo iz sajamskog prostora u Školskoj gradskoj sportskoj dvorani i proširio ih diljem Pazinštine.

Pčelarska obitelj Koren

No, glavnina programa ipak se održavala u dvorani gdje su glavnu riječ vodili pčelari i proizvođači pčelarske opreme iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Na tisuće posjetitelja obišlo je u dva dana štandove 110 izlagača među kojima je bila i pčelarska obitelj, slobodno možemo reći dinastija Koren. Pčelariti je oko 1910. započeo Mate Koren, djed Darka Korena koji je na ovogodišnjim Danima meda dobio zlato za lipov med, za lipov med zlatom se okitila i Darkova kći Lorena Šestan. Na Korenovom štandu med je nudila i druga Darkova kći Petra Hrastić. Lorena sada živi u Golgorici, a pčelarstvom je „zaražena“ u roditeljskom domu u Katunu Trviškom. Svoj nastup na 12. Danima meda ocjenjuje uspješnim, a zadovoljna je i potražnjom posjetitelja za njenom zlatnom lipom. Lorena pčelari s 30 košnica, a dio njih vozi na ispašu u okolicu Kastva gdje ima lipovih šuma. Slaže se s mnogima koji su protekla dva dana na danima meda govorili o potrebi uzgoja medonosnog bilja u Istri. Osobo, kaže, sije faceliju koja njenim pčelama itekako dobro dođe u bespašnom razdoblju.

- Kakva je priroda u današnje vrijeme bilo bi dobro razmisliti o trajnim nasadima medonosnog bilja u Istri, koji će kultivirati krajolik i pčelama osigurati pašu, kaže Šestan.

Gastro show

Novina 12. Dana meda bio je i pčelarski gastro show, na kojem su učenici i profesori Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča i Srednje škole Mate Blažine iz Labina pripremali medenu čaroliju od boškarina u woku, istarsku ledvenicu na slatki način uz palentu, te slatko u mižolu i prženi kravlji sir s medom i orasima. Porečki učenici Antonio Žuranec, Filip Banko, Denis Barjamović, Paolo Salih, Moreno Koraca i Sara Močibob, pod mentorstvom Žaljana Pelože su ramstek od boškarina 72 sata marinirali u cvjetnom medu i začinima, a u woku su pripremili povrće s propolisom i palentom što daje dodatan ukus jelu. Budući da se jelo priprema u woku, zbog brzine obrade ne gube se svojstva meda, pojašnjava Žuranec. Labinski učenici Stefano Salamon, Antonio Brajković, Boris Žgaljardić, Laurora Tenčić i Lea Vidić uz mentorsko vodstvo Dorijana Mohorovića i Nevija Gašparinija popržili su ledvenicu, dodali temeljac i začine, flambirali s konjakom, složili na tanjur i dodali palentu. Doista, za prste polizat.

Nakon dva uspješna dana Pazin je po 12. put dokazao da je uistinu pravi grad meda, a popratni gastronomski programi pokazali su kako med može biti i jedan od razloga dolazaka turista u Pazin. Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, kaže kako je ovaj prvi medeni gastro test uspio i polučio dobre rezultate, dakako prostora za nadogradnju ima, ali za sada je najvažnije da je prvi korak uspio. Zadovoljan je i Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara Lipa, a njegovo zadovoljstvo dijeli i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić svjestan kako su Dani meda odavno prerasli okvire Pazina i Istre, pa se s pravom može govoriti i o nacionalnoj manifestaciji koja je visoko podigla standarde hrvatskog pčelarstva i pčelarskih proizvoda. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter