S manjom rentom neki sretni, neki ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svaka mala rine naprid", rekli bi Istrani. To se može reci za nedavnu Vladinu mjeru smanjenja spomenicke rente za oko 50 posto u sklopu Programa gospodarskog oporavka, koji predvida smanjenje ili ukidanje neporeznih davanja.

Izmjenama Zakona o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara spomenicka ce se renta od pocetka listopada placati od jedne do sedam kuna po cetvornom metru površine poslovnog prostora u kulturnom dobru ili cjelini umjesto sadašnjih od tri do deset kuna. Rente ce biti oslobodene preradivacke i proizvodne djelatnosti.

Tim ce potezom najviše izgubiti gradovi i opcine u cije se proracune slijevala vecina novca za kulturnu baštinu. Pula ce primjerice izgubiti oko 30 posto svojih prihoda po toj osnovi, a do kraja rujna prikupila je oko 1,2 milijuna kuna.

- Ovo je samo još jedna u nizu Vladinih odluka o gospodarskom oporavku zemlje koja je svaljena na leda jedinica lokalne uprave i samouprave. Vlada donosi odluke koje na naplatu dolaze gradovima i opcinama, i tu ne govorimo o pojedinacnom slucaju, vec o nizu odluka, kaže pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Pojašnjava da je spomenicka renta bila namjenski prihod koji se trošio na obnovu i financiranje održavanja pulskih spomenika kulture.

- Tim sredstvima planirali smo sufinancirati program uredenja fasada u centru grada te uredenje nogostupa oko Arene... Ukoliko se prihodi smanje, morat ce se smanjiti i rashodi, požalio se Miletic.

Za razliku od Pule, ovakvim potezom ništa nece izgubiti turisticki Rovinj i Porec, koji su i dosad naplacivali spomenicku rentu po nižoj cijeni. Rovinj je, primjerice, dosad zaracunavao najnižu stopu spomenicke rente, odnosno tri kune po cetvornom metru mjesecno. Time je u proracun skupio oko 800 tisuca kuna. U Porecu se pak prikuplja oko milijun kuna.

Porecki gradonacelnik Edi Štifanic tek je kratko komentirao da ovakav potez Vlade nece nešto znacajnije pomoci gospodarstvu. S njime se slaže i Veljko Ostojic iz porecke hotelijerske kuce Riviera, koja posluje u sklopu grupacije Valamar.

S druge strane, trgovci, ugostitelji, obrtnici i drugi obveznici koji placaju ovaj doprinos ipak se raduju smanjenju troškova u doba krize, pa makar i minimalno. Ugostitelji se nadaju da je to tek pocetak smanjivanja svih davanja koje imaju prema državi, gradu i opcinama. (B. BAN i B. ŽIŽOVIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter