S malo slane vode osvijetlit će vodnjanske crkve

Naser Rahmonaj u crkvi sv. Blaža s lampicama koje svijetle uz pomoć baterije (M. A.)
Naser Rahmonaj u crkvi sv. Blaža s lampicama koje svijetle uz pomoć baterije (M. A.)

Baterija u kojoj se kemijska reakcija stvara uz pomoć slane vode najnovija je inovacija koju je nedavno razvio vodnjanski inovator Naser Rahmonaj.

- Na smetlištu sam našao bakrene žice te uz pomoć slitine magnezija i pamučne vate namočene u slanu vodu spojio novu bateriju, objašnjava Rahmonaj. Radi se o elektrokemiji, kaže, baterijski članak je inače u kiselini, a ovdje je to slana voda koja isparava.

Njegova inovacija, navodi, zamjenjuje klasične baterije koje zbog svojih opasnih spojeva truju okoliš, može imati primjenu u svemu kao i standardne baterije, a osim što je bezopasna, ekološka i od recikliranog materijala, učinkovitija je i duže traje.

Svoje inovacije poklonio je vodnjanskoj župi. Princip nove baterije Rahmonaj će primijeniti za osvjetljavanje crkve sv. Foške u Batvačima putem led diode i senzora da se svjetla upale kad padne mrak.

- Takvo će osvjetljenje moći trajati šest mjeseci bez nadopunjavanja, a možda i godinu dana, kaže Rahmonaj. Razmišlja i o osvjetljavanju zvonika crkve Sv. Blaža s obzirom na to da napajanje funkcionira na jednak način neovisno o dužini kabla i nema gubitka energije.

Pokazuje nam da se putem "male centrale" koju je konstruirao, također može puniti mobitel i drugi uređaji bez napajanja strujom bez obzira na vanjske temperature pa se, kaže Rahmonaj, može koristiti u pustinji kao i u Sibiru. Volio bi, kaže, kad bi se njegove inovacije zaštitile na svjetskom nivou i proizvodile se u Hrvatskoj, a najsretniji bi bio kad bi se proizvodnja pokrenula u Vodnjanu.

Nije, kaže, o tome razgovarao s Gradom, no kao ogledni primjer osvijetlit će svoju ulicu "da vide kako to izgleda". (Petra LUKEŽ; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter