S ljetovanja u novoj garderobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sniženja od 30 do 70 posto koje nude pulski ducani ocito još uvijek nisu dostatna da Puljani pohrle u vecu kupovinu, jer su za našeg jucerašnjeg obilaska ducani bili više puni negoli prazni. Unatoc manjem broju Puljana, trgovine su, i to posebice one sportskom odjecom i obucom, postale prava meka turistima koji ce, sudeci po videnome, doma u novoj garderobi.

Mada izlozi trgovina mame natpisima o sniženjima do 50 ili cak do 70 posto, iza njih se, u vecini slucajeva, krije realno sniženje od tek 20 ili 30 posto, dok se veci postotak odnosi na manji dio artikala. I dok vece popuste nude trgovine odjecom, one obucom nude popuste od 20 do 40 posto. Iako trgovci ne odbacuju mogucnost daljnjeg pojeftinjena, ukoliko želite kupiti sandale za iducu sezonu, sada je pravo vrijeme, jer uskoro ce ponestati brojeva.

U jednoj od trgovina sportskom odjecom i obucom popularnih brendova u Ulici Sergijevaca, u kojoj se doista sve nudi u pola cijene, prodavacica Vesna otkrila nam je da su vec na pocetku ljeta krenuli sa sniženjem od 30 posto, a sada se sav ljetni asortiman, ukljucujuci obucu, nudi u pola cijene. Na naše pitanje kupuje li se odgovorila je da ove godine najviše kupuju stranci jer su im brendirane stvari s ovakvim popustom jeftinije negoli doma.

- Iako osjecamo pad prodaje u odnosu na prijašnje godine, i dalje se kupuje. Više kupuju stranci, a manje naši, i bolje se prodaje muška kolekcija negoli ženska, veli Vesna. Može li se to protumaciti time da muškarci u sportskom looku mogu proci cijeli dan, a ženama je to tek dodatni dio garderobe, za koji se sada nema dovoljno novca?

Popusti se nude i u ducanima s djecjom odjecom i obucom, i to od 30 do 40 posto. I u inace skupljim ducanima, poput djecjeg Benettona, krenula su velika sniženja pa se kanotjere mogu kupiti vec od 38, a pamucne majice kratkih rukava po 60-ak kuna.

Jedan od ducana u kojima smo zatekli nešto veci broj Puljana je onaj je s donjim rubljem i kostimima na Portarati. Prodavacica Marija nije nam mogla usporediti prodaju s lanjskim godinama, jer joj je ovo prva godina na radnome mjestu, no ipak nam je prenijela informaciju da su sa sniženjima talijanske robne marke zapoceli još prije mjesec i pol dana, i to s 50 posto na sve artikle.

- Kada smo poceli sa sniženjima bilo je dosta kupaca, sada se interes polako razvodnio, no u ducane sve cešce zaviruju stranci, rekla nam je te dodala da se kvalitetni kostimi mogu kupiti vec za 150 kuna.

Nešto je veca gužva, vec uobicajeno, bila jedino u Benettonu i X-nationu. Dok se u prvome ducanu nude popusti do 50 posto, u drugome ducanu popusti traju vec više od mjesec dana i sada su dosegli cak 70 posto. Jelena, koju smo zatekli u obilasku trgovina, rekla nam je da su joj sniženja idealna prilika da obnovi ljetnu garderobu, koju ce nositi još barem mjesec dana.

- Prijepodne smo si mama i ja uzele slobodno za šoping. Obišla sam dosta trgovina i na kraju odabrala nekoliko majica, haljinicu, sandale koje cu moci nositi i kada pocne nastava… rekla nam je tinejdžerica Jelena uz smiješak te dodala da s cijenama nema problema jer sve placa mama.

Mlada je djevojka, po opaski prodavacice, jedan od rijetko bezbrižnih kupaca, jer je vecina u kupovini, pa i dobro snižene robe, daleko opreznija negoli inace.

- Ovog se ljeta sva roba dvaput okrene i obavezno proba prije nego što se izvadi novcanik i onda najcešce - ispegla kartica, zakljucila je prodavacica ocijenivši ovoljetnu sezonu rasprodaja. Na kraju dodajmo još i da su pulski trgovci, polako ali sigurno, naucili pravilno oznacavati sniženu robu, pa je na gotovo svim etiketama uredno oznacena stara i nova, snižena cijena.


Podijeli: Facebook Twiter