S lijepim vremenom u novu godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još je samo nekoliko dana do kraja godine, umjesto zime i snijega vrijeme je na podrucju Istre vrlo ugodno. Dani su suncani, a da smo u zimi, podsjecaju nas tek prohladne noci u kojima se temperatura zraka spušta ispod nule samo u unutrašnjosti poluotoka.

Takve vremenske prilike nisu karakteristika samo kraja godine, prije bi se moglo konstatirati da nam je gotovo citava bila u znaku lijepog, stabilnog i ugodnog vremena.

Kad bismo vrijeme u Istri tijekom 2011. htjeli opisati u samo nekoliko rijeci, moglo bi to izgledati ovako: zima blaga i suha, proljece suncano, ugodno i suho, ljeto suncano, vruce i suho, i na kraju jesen ugodna i suha.

I meteorolozima i ovdašnjim ce ljudima godina ostati u sjecanju po izuzetnim vremenskim prilikama i po nekim dosad nezabilježenim podacima koji su imali, a sigurno ce i u buducnosti imati veliki utjecaj na ovdašnje gospodarstvo.

Odnosi se to prije svega na izuzetno malu kolicinu oborina koje su pale tijekom godine.

Drugi važan podatak koji obilježava citavu godinu odnosi se na broj suncanih dana ili, još preciznije, na broj suncanih sati zabilježenih tijekom godine. Prvi ce put biti zabilježeno više od 2.900 suncanih sati što je gotovo 200 sati iznad prosjeka za posljednjih pedesetak godina.

Što se tice vremena do kraja ove i na pocetku nove godine, ne ocekuju se znacajnije promjene. Zadržat ce se suho, ne pretjerano hladno, a samo ce povremeno povecana naoblaka kvariti opci dojam.

Temperature zraka nece se znacajnije mijenjati, nocu ce iznositi oko nule ili malo ispod nule, dok ce dnevne i dalje biti dosta ugodne za ovo doba godine, iznosit ce uglavnom oko 10 stupnjeva iznad nule.

Jaka zahladenja, snježne oborine ili olujni vjetrovi u iducih se desetak dana ne ocekuju, zima je tek pocela pa i za takve vremenske neprilike ostaje još dosta vremena. Ipak, vjerojatnije je da ce se ponoviti ili da ce zima više biti nalik ovogodišnjoj u kojoj prave zime nije ni bilo. (meteorolog Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter