S Leonom Lučevom do oslobađanja od srama i straha

Leon Lučev
Leon Lučev

U organizaciji pulskog Gaia kolektiva, glumac i pedagog Leon Lučev idućeg će vikenda održati radionicu "Artikulacija prisutnosti". Riječ je o istraživanju, suočavanju i oslobađanju vlastitih emocija koje blokiraju umjetnički potencijal kroz vođene improvizacije, vježbe predstavljanja, izlaganja, prepoznavanja, artikuliranja i prihvaćanja emocija. Svrha je oslobađanje od vlastitih ograničenja u vidu srama, straha i raznih nelagoda. Prijaviti se mogu svi zainteresirani građani te nije potrebno prethodno glumačko ili scensko iskustvo, a detaljne informacije i prijave moguće su na: helenagaia.blogspot.com, [email protected]; i na broj mobitela 095-890-1371.

Trodnevna radionica počet će javnim predavanjem o samoj radionici u Dnevnom boravku Rojca idućeg petka, 13. svibnja u 19 sati, a zatim se nastavlja iduće subote i nedjelje od 10 do 18 sati nastaviti u prostoru Udruge Gaia na trećem katu Rojca.

Najavljujući i opisujući radionicu, Leon Lučev kaže: "Svaka grupa je drugačija, ja se mijenjam, tako da bi svako objašnjenje rada bilo sjećanje na neko iskustvo koje je prošlo. Ovdje u Puli će biti novo, autentično i neponovljivo, kao i sva iskustva do sada. Pojedinac, sam sa sobom, izložen ispred grupe koja ga prati, ili ne prati, podržava, odbija, voli ili ne voli. Što se budi dok smo sami? Što se podiže iz dubine? Kako se osjećamo? Da li to znamo imenovati? Što ako to prihvatimo? Što ako to zagrlimo? Što ako to nastaje/nestaje? Što ako smo već savršeni? To su pitanja, iskustva s kojima smo se susretali u prethodnim radionicama. Rad je jednostavan, bazičan. Pojedinac sam ispred grupe dijeli svoje trenutno stanje, emocije, misli - neverbalno. Ponekad rad ide u ples, igru, emocije. Ponekad se odigra scena, ponekad uvedemo još sudionika. Ogoljeno: iza svih obrazaca razmišljanja, emocija, identiteta stoji nešto što je autentično, mirno, što je stalno tu, dok mi lutamo u moru zamišljanja, maštanja… To je stalno tu. To smo mi".

Nastja Kulović, sudionica jedne od prošlih radionica kaže da grupa, zajedno s Leonom, pomaže pojedincu integrirati ono što tijekom njegove izloženosti izađe na površinu, ono s čime se inače, sam, teško suočava.

- Gotovo uvijek na kraju vježbe pojedinac stoji pred grupom bez straha, srama, bez nelagode, u miru sa svime što osjeća i misli, kaže ona.

U ime domaćina Helena Petrović iz Gaia kolektiva ističe njegovu jednostavnost, pažljivost, nerazmetljivost, dobrotu. Na naše pitanje kako da zainteresirani nadvladaju strah i otpor prema izlaganju pred drugima, Helena kaže da Leon Lučev kreira zaštićeni, diskretan prostor u kojem se ljudi osjećaju sigurno.

Najveća blagodat ove radionice je spoznaja da sve ono što se podiglo iz dubine smije biti, bez da to označimo kao dobro ili loše, kao i spremnost da sve to prihvatimo i da zagrlimo svoju ogoljenost.  Iako je riječ o glumačkoj vježbi, za radionicu nije potrebno glumačko predznanje.

Kao pedagog, Leon Lučev surađuje na Sarajevo Talent Campusu, Medijskoj školi Ante Peterlić u Čakovcu, Umjetničkoj akademiji Split, Sarajevo Film Academy, Ludrugom te kao voditelj i osnivač djeluje u Školi igre filma i Zlarinskom ljetu koje se bave umjetničkom edukacijom djece. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter