S knjigom na Booktigu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorena je Booktiga, treci medunarodni festival procitanih knjiga, koji se do nedjelje održava u poreckoj starogradskoj jezgri. Ovogodišnji festival okupio 185 sudionika u programu: medu njima ugledne književnike, predavace, umjetnike, pet sponzora, deset medijskih pokrovitelja, šest antikvarijata i 155 ucesnika Booktiga Open Stage programa, rekla je na otvaranju ravnateljica porecke Gradske knjižnice Irides Zovic

Svecanosti otvorenja u Istarskoj sabornici nazocili su brojni gosti i predstavnici kulturnih ustanova iz grada i županije, te ucenici, profesori i ljubitelji knjiga i književnosti.

Cast da otvori tri pratece izložbe koje se u Sabornici održavaju za vrijeme trajanja festivala pripala je akademiku Josipu Bratulicu. Jedna od njih je zbirka od tridesetak ex librisa u njegovom vlasništvu, zanimljivih znakova kojim su ljubitelji knjiga i književnosti poput Ljube Babica i Nikole Tomašica ostavljali svoj znak na knjigama koje su posjedovali.



Bratulic je predstavio i drugu zbirku, desetak keramickih skulptura u obliku knjige, rad poreckog umjetnika Emila Bencica pri cemu je publiku nasmijao zanimljivom anegdotom o Bogu kao keramicaru, a osvrnuo se i na "mega izloške" dvanaestak replika velikog formata najstarijih i najvrednijih knjiga iz trezora u pulske Sveucilišne knjižnice.

Kulturno - zabavni program nastavio se na Trgu Marafor središnjem mjestu odvijanja festivala na kojem su smješteni štandovi sa rabljenim knjigama i pozornica za Booktiga Open Stage na kojoj gradani predstavljaju svoje kreativne programe.

Ovaj dio festivala otvorio je poznati književnik, novinar, djecji pjesnik, pripovjedac i urednik djecjih novin Mladen Kušec, koji je predstavljanje svoje knjige "Kuštravi" odradio ne na pozornici vec u krugu njemu najdraže publike - djece.

Na štandovima posjetitelji imaju prilike pogledati ponudu vodecih antikvarijata iz Pule, Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji nude razlicite stare i rijetke knjige, knjige s potpisom autora, knjige na stranim jezicima, karte, mape, razglednice, ploce, CD-e i još mnogo toga.


Podijeli: Facebook Twiter