S klobasicom u EU: Vojvođani napravili kobasicu od 6,5 metara

Vojvođani proizveli kobasicu dugu 6,5 metara
Vojvođani proizveli kobasicu dugu 6,5 metara

Prvi dan četvrtog međunarodnog sajma "S klobasicon u Evropu" protekao je u znaku otvorenog prvenstva Hrvatske u proizvodnji istarske kobasice. Na ovom, ujedno i prvom svjetskom prvenstvu u proizvodnji istarske kobasice sudjelovalo je 15 ekipa iz raznih krajeva Hrvatske, Srbije i Mađarske, koja je nastupila izvan konkurencije. Ekipe su tijekom dva sata pripremale kobasice koje je potom ocijenilo stručno povjerenstvo dobrih poznavatelja i ljubitelja istarske kobasice.

Tako je na temelju skupljenih bodova prvo mjesto osvojila domaća ekipa "Banovci kumpanija" iz supetarskog sela Banovci, druga je bila ekipa "Požega Dream team", naravno iz Požege, a na treće se mjesto plasirala ekipa "Zlazna šajba" iz Samobora. Pred natjecateljima nije bio lak zadatak, jer trebali su proizvesti istarsku kobasicu prema preciznim propozicijama.

Sve su to najprije tijekom ocjenjivanja svježe kobasice, a potom i pečene morali prepoznati, okusiti i vrednovati članovi ocjenjivačkog povjerenstva prije nego su odlučili o pobjednicima. Osim proizvodnje tradicionalne, po zadanim kriterijima proizvedene istarske kobasice, ekipa "Turijska kobasičijada" iz Turije u Vojvodini od sastojaka za istarsku kobasicu proizvela je kobasicu dugu 6,5 metara, ali, kažu, nije to najduža kobasica koju su proizveli. Njihov je kapitalac dug 2.032 metra, dakle više od dva kilometra dugu kobasica proizveli su koncem veljače na "Kobasicijadi 2016." u Turiji. Svi ostali natjecatelji držali su se zadanih pravila, a nagrade su na kraju osvojili najuspješniji.

Prije ocjenjivanja, kad su kobasice već bile gotove, pod šatorom u kojem se odvijalo natjecanje pojavili su se vitezovi koji su ih htjeli ukrasti. Međutim, pojavila se druga skupina vitezova koja je otjerala uljeze i sačuvala kobasice. 

No, nisu to bili jedini vitezovi predstavljeni javnosti na četvrtom festivalu "S klobasicon u Evropu". Prekjučer je tako promovirano prvih sedam vitezova od kobasica, a to su osobe koje su djelom, tijelom i jelom posvećene kobasicama i zato s pravom nose ovaj prestižni naslov. Naslove prvih sedam Vitezova od kobasice stekli su Istvan Szevald Sztampi, Milan Antolović, Stanislav Đierčin, dr. sc. Dubravko Vuduć, Stane Krnc, dr. sc. Mario Bratulić i Davor Šišović. Oni su prisegnuli kako će i dalje svojim životom i radom promovirati kobasice kod geslom: "Kobasica je duga, a život je kratak". (Mirjan RIMANIĆ/ Snimio: Tedi BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter