S klobasicom u EU: Ovog vikenda u Svetom Petru u Šumi

Stižu i proizvođači iz Mađarske, Slovenije, Vojvodine, Slovačke (M. MIJOŠEK/ARHIVA)
Stižu i proizvođači iz Mađarske, Slovenije, Vojvodine, Slovačke (M. MIJOŠEK/ARHIVA)

Posebno me veseli da smo nakon pet godina na sajam privukli trinaest međunarodnih i domaćih partnera koji će ove godine aktivno sudjelovati u programu sajma, kazao je uvodno supetarski načelnik Mario Bratulić na konferenciji za novinare u općinskoj upravi povodom nadolazećeg petog međunarodnog gastronomskog sajma "S klobasicom u EU".
 
Izbor najboljih
 
Sajam će okupiti više od sto izlagača, od čega tridesetak proizvođača kobasica i ostalih mesnih proizvoda, a očekuje se više od šest tisuća posjetitelja. Otvorenje dvodnevnog sajma zakazano je za subotu u 10.30, a tada će se podijeliti priznanja najboljim, šampionskim proizvođačima kobasica u pet kategorija: 
istarska kobasica, slavonska kobasica, kulenova seka, specifična kobasica, te kao novost u kategoriji istarska kosnica. 
 
- Ove godine imamo više od 70 uzoraka kobasica, a cjelokupno ocjenjivanje tijekom tri dana vrši dvanaest zaista stručnih ocjenjivača, kazala je predsjednica udruge senzornih analitičara Gustus Blanka Sinčić Pulić. U subotu od 11 sati, pa sve do 22 sata, kreće cjelodnevni program koji će biti raspoređen na dvije 
lokacije: u šatorima na mjesnom trgu i u sportskoj dvorani. U 14 će sati na trgu biti upriličeno predstavljanje brojnih partnera sajma u programu nazvanom "Dani srednjoeuropskih kobasica". Tu će osobitost izrade kobasice prikazati kobasičari iz Istre, Slavonije, Zagrebačke županije, ali i Srbije (odnosno Vojvodine), Mađarske i Slovenije. U 16.30 slijedi 4. svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku s dvanaest natjecatelja, a u 18 sati mimohod vitezova od klobasica i izbor novih četiri vitezova, zaslužnika supetarskog sajma i proizvodnje kobasica. U večernjem zabavnom programu nastupit će tročlana ženska grupa Učiteljice iz Kutine, Koprivnice i Ljubljane, te poznati Mejaši iz Varaždina.
 
- U nedjelju od 9.30 do 11 sati po prvi se puta u suradnji s Etnografskim muzejem Istre organizira "Istarski doručak" namijenjen partnerima i gostima sajma. Složili smo tipični istarski doručak s polovine 20. stoljeća koji sadržava proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja središnje Istre: marmelade, razne namaze, med, sir, mliječne proizvode, neizostavna fritaja s kobasicama, pršut itd., kazala je direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti dodavši da se taj program organizira kao podstrek istarskim hotelijerima i turističkim djelatnicima kako bi što više u jelovnike uvrštavali namirnice domaćih proizvođača. 
 
Vino sajma
 
Također će biti predstavljeno i vino sajma: malvazija "In Sylvis" mladih supetarskih vinara Marka i Lare Zgrablić. U 12.30 predviđen je gastro show "Dani srednje europskih kobasica", u 18 sati će se dijeliti sajmene nagrade, a u večernjim satima nedjelje posjetitelje će zabavljati Klapa Nevera iz Rijeke i tamburaši.
 
Organizator događaja je općina i udruga "S klobasicom u EU", generalni pokrovitelj je Istarska županija, a pokrovitelji predsjednica Republike, Hrvatski sabor, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, TZSI i udruga Gustus. (Anđelo DAGOSTIN)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter