S klimatiziranom tržnicom lakše kroz sparno ljeto

Tržnica je izgrađena 1991. po projektu pazinskog arhitekta Emila Ivančića (M. RIMANIĆ)
Tržnica je izgrađena 1991. po projektu pazinskog arhitekta Emila Ivančića (M. RIMANIĆ)

Koncem svibnja Pazin je dobio novu, zapravo obnovljenu tržnicu. Pazinska Usluga, Pazin d.o.o. i vlasnici poslovnih prostora na gradskoj tržnici zajedničkim su ulaganjem preuredili prostor tržnice izgrađene 1991. godine po projektu pazinskog arhitekta Emila Ivančića. Projekt je predviđao cjelovitije rješenje za uređenje neuglednog dvorišta, skučenog između stambenih nizova u središtu grada. Međutim, izvedena je samo prva faza, zapravo izgrađena je samo zatvorena ili zimska tržnica.

Novac od pričuve

Otvorena, zelena tržnica, ribarnica, prostori zanatskih i uslužnih djelatnosti, kao i neki ostali slični sadržaji nikada nisu napravljeni. Ivančićeva je tržnica imala rješenje krova koje je omogućavalo prirodnom dnevnom svjetlu da osvjetljava cijeli unutrašnji prostor sa štandovima. Međutim, hladne zime te sparna i topla ljeta otežavala su trgovcima rad u ovakvim uvjetima.

Stoga su Usluga, tvrtka Pazin i vlasnici poslovnih prostora novcem skupljenim od pričuve odlučili klimatizirati zgradu u kojoj je vlasništvo prilično složeno. Prije početka radova trebalo je usuglasiti stavove svih deset suvlasnika, Usluge koja je vlasnik većeg dijela središnjeg prostora koji iznajmljuje dnevnim prodavačima te tvrtke Pazin kojoj vlasnici plaćaju pričuvu. Vrijednost izvedenih radova je 204 tisuće kuna, a radi se o ugradnji četiri velike moderne jedinice za klimatizaciju prostora. Zbog toga je gipsanim pločama spušten strop kako bi se smanjio volumen i gubitak energije prilikom grijanja i hlađenja.

Prostor za ribarnicu

Zimi se želi zagrijan, a ljeti rashlađen prostor ugodan kupcima i prodavačima, ali i povrću koje sada stoji na visokim temperaturama. Troškove investicije podmirili su vlasnici poslovnih prostora prema postotku suvlasništva. Usluga je vlastitim sredstvima, s 58,6 tisuća kuna uredila predvorje tržnice, postavivši dvostruka vrata, opet radi uštede energije. Ovime se dobilo dodatnih 16 kvadrata natkrivenog prostora, gdje se planira urediti ribarnica. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter