S kestena ukrali crkveno zvono od 200 kila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su uhiceni u samo 24 sata, dvojica lopova koja su ukrala 200 kilograma teško zvono u vlasništvu petrinjske parohije uspjeli su ga razrezati na cak 50 dijelova ne bi li ga na taj nacin lakše prodali.

Policijska uprava sisacko-moslavacka jucer je potvrdila da je zbog ove krade uhitila dvojicu Sišcana. Radi se o 22-godišnjaku i 24-godišnjaku koji su osumnjiceni da su pocinili ovu kradu i na taj nacin oštetili petrinjsku parohiju.

Slucaj je i otkriven kada je Slavko Šarac, paroh pravoslavne crkve iz Starog Sela Policijskoj postaji u Sisku prijavio nestanak starog zvona. Odmah je pocela intenzivna potraga za mogucim kradljivcima te je sumnja pala na dvojicu mladica.

Utvrdeno je da je crkveno zvono, izradeno od bronce, teško oko 200 kilograma, ukradeno izmedu 15. i 16. veljace ove godine. Dimenzije zvona doista su impresivne i kradljivci nisu imali lagan posao. Osim što je vrlo teško, zvono je visoko 75 centimetara, a promjer mu je 70 centimetara. Rijec je o zvonu iz 1932., a njegovu izradu platio je, doznajemo, kralj Aleksandar I. Karadordevic.

Zvono je visjelo na grani kestena u dvorištu buduci da se na tom mjestu nekada nalazila crkva, pa je u tome bilo i svojevrsne simbolike, ali je lopovima bilo pri ruci. Pod njim su se, umjesto kraj zvonika, znali okupljati vjernici, a još uvijek je imalo i svoju funkciju - zvonilo je za vrijeme obreda.

Nažalost, osumnjiceni mladici uspjeli su zvono izrezati na 50 komada, uvjereni da ce ga na taj nacin lakše prodati. Svi dijelovi pronadeni su za policijske pretrage u kuci jednog od osumnjicenih. Obojica su pak jucer s kaznenom prijavom privedena istražnom sucu Županijskog suda u Sisku.

Vrijednost zvona procijenjena je na 110 tisuca kuna, a da je završilo u otkupu sekundarnih sirovina, za njega bi se dobilo oko tri i pol tisuce kuna.


Podijeli: Facebook Twiter