S kapuzom i domacim kruhom nema zime!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U obitelji Lucane Terlevic iz Seline nema zime – iz njene kuce uvijek nešto dobro miriše. U ove hladnije dane Lucanina kuhinja i blagovaonica pune se ugodnim mirisima zimskih jela, neizostavnog kiselog kupusa i toplog kruha. Neodoljiv miris iz pecnice, ako Lucana otvori prozor, sigurno ce obaviti milinom toploga doma svakog prolaznika.

- Kad ga delaš stalno vajk je lipši. Dobar je 5-6 dana, a moji ga jedu samo tri dana. Ja ga skroz prontivan, najviše vikendom kad san doma, veli Lucana, kojoj je dan potpuno ispunjen – po cetiri sata radi u Opcini i školi i još dva sata u vrtickoj kuhinji u Svetom Lovrecu. No, ostane joj dovoljno vremena za omiljeno mjesto u kuci, kuhinju. Sve domace delicije naucila je spravljati od svoje majke i svekrve, s jednom razlikom – nekada se sve pripremalo na peci na drva, a danas je ona na struju.

Kiseli kupus na padelu s junecim rebrima i pancetom

Sastojci: (kolicina po potrebi) kiseli kupus, glavica luka, pola masti, pola maslinovog ulja, komad pancete, svježa juneca rebra, sol, papar, lovorov list, grancica ružmarina (bez listica), malo cešnjaka



Priprema: Na masnoci prepržiti na grubo narezani luk da požuti, dodati pancetu izrezanu na komadice te juneca rebra da se preprže; oprati kupus u hladnoj vodi i staviti u posudu, zajedno pirjati dok kupus ne dobiju zlatnožutu boju. Posoliti, popapriti, dodati lovor i ružmarin te cešnjak, doliti vode da bude jedan prst iznad kupusa i tako kuhati malo više od jednog sata.

Savjet: Kupusu se može dodati pešt ili masnoca od domace kokoši, a ako treba može se podlijevati mlakom vodom ili govedom odnosno kokošjom juhom.

Domaci kruh
Sastojci: 1,5 – 2 kg brašna, 2 kvasca, 1 dcl mlijeka, 2 žlice šecera, 1 žlica masti, sol



Priprema: U šalicu izmrviti kvasac s mlijekom i malo mlake vode, dodati šecer i 2 žlice šecera; u drugu posudu u mlaku vodu staviti sol, pustiti da odstoji; u vecoj posudi zamijesiti tijesto s mlakom vodom i svim sastojcima, mijesiti 20-ak minuta, na toplome neka odstoji i digne se. Zagrijati pecnicu i pleh na 200 stupnjeva, premijesiti tijesto i formirati kugle. Posložiti jednu uz drugu u pleh. Dok se tijesto diže smanjiti na 150 stupnjeva, povecati na 200 kada se stavi peci kruh, oko jedan sat.

Savjet: Kruh ce biti bolji ako je brašno svježe iz mlina.


Podijeli: Facebook Twiter