S Kanfanarštine se više ne odlazi

Sjednica Općinskog vijeća održana je u Domu mladih
Sjednica Općinskog vijeća održana je u Domu mladih

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu mladih obilježeni su Dan općine Kanfanar i blagdan sv. Sofije, zaštitnice Dvigrada. Tom je prigodom općinski načelnik Sandro Jurman istaknuo da u ovo općini s 22 naselja i 1.500 stanovnika djeluju brojni poduzetnici, u industrijskoj zoni i velika poduzeća. Da postoji daljnje zanimanje za ulaganje pokazuje gradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj od 1 MGW.

Jurman je podsjetio da je završena izgradnja kanalizacije Kanfanar, uz koju su rekonstruirani vodoopskrbni i energetski sustav te županijska cesta koja prolazi kroz ovo mjesto. Do kraja godine trebala bi započeti gradnja kanalizacije za Buriće, Mariće i Maružine. Ove su godine modernizirane prometnice u Kurilima, Pilkovićime, Putinima, Sošićima i Baratu. Sanirano je divlje odlagalište otpada Maklavun za prihvat krupnog otpada, a riješeno je i odlagalište građevinskog otpada za Prikodragu. Uz Dan općine dovršena je izgradnja Vatrogasnog doma, a nakon dugih priprema uskoro započinje proširenje groblja Kanfanar.

Načelnik Jurman je posebno istaknuo kulturni i društveni život Kanfanara, koji je uz Jakovlju, Dvigrad festival i Susret istrijanskih kantadura bio domaćin brojnim događanjima, posebno u Domu mladih i galeriji Malenica. Župna crkva je dobila Sveto platno, jednu od četiri kopija najvažnije relikvije kršćanstva izvan Torina, gdje se čuva original. Time će Kanfanar i župna crkva, koja uskoro dobiva i nove orgulje, postati odredište za hodočašće iz Hrvatske i šireg okruženja.

- U 19 godina postojanja naša je Općina kao mala jedinica lokalne samouprave opravdala svoje postojanje. Ostvarila je razvoj i stvorila uvjete za kvalitetno življenje na ovim prostorima, zaključio je svoje izlaganje Sandro Jurman.

U sličnom tonu vijećnicima i brojnim uzvanicima obratio se predsjednik Općinskog vijeća Josip Antončić, istaknuvši da je Općina ostvarila značajan napredak, zbog čega se iz ovog kraja više ne odlazi već dolazi živjeti. U ime Županije žiteljima Općine Kanfanar je njihov praznik čestitala zamjenica župana Viviana Benussi. Za blagdanski ugođaj pobrinula se klapa Motovun, a na kraju je zasvirao i tamburaški sastav iz Davora.

Uz Dan Općine dodijeljena su i ovogodišnja općinska priznanja. Alojzije Prosoli iz Zagreba dobio je plaketu za osnivanje i vođenje Dvigrad festivala. Predsjedniku Mariju Mariću uručena je plaketa za Boćarski klub Marići, koje je u 35 godina postojanja nositelj sportskih i društvenih aktivnosti u mjestu. Predsjednik dobrovoljnog vatrogasnog društva Kanfanar Zoran Živolić primio je plaketu uz 10. obljetnicu osnivanje ove udruge.

Uz Dan Općine Kanfanar je dobio svog prvog pobratima. Načelnici općine Kanfanar i Rešatari iz Brodsko-posavske županije Sandro Jurman i Zlatko Aga potpisali su povelju o bratimljenju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter