S kamerom i biciklistima po Parenzani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 430 biciklista rekreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine okupilo se u subotu na startu u poreckoj uvali Peškera, starta rekreativne biciklijade prema Vižinadi i natrag nekadašnjom uskotracnom prugom Parenzana, današnje biciklisticke staze.

Biciklijada je uz izlet i konferenciju za novinare ujedno oznacila završetak projekta "Parenzana II - Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva" kandidiranog i odobrenog u okviru programa prekogranicne suradnje IPA CBC SI - HR 2007 - 2013, koji je ukljucio slovensku i hrvatsku stranu.

U sklopu projekta, koji su vodili Istarska županija te sedam gradova i opcina partnera, obnovljena je dionica Vižinada - Porec na hrvatskoj i Lama - Dekani na slovenskoj strani te jedanaest metara dugacak most u Livadama, postavljena je maketa lokomotive u Vižinadi, kopija modela U20 koji je nekada škripao Parenzanom. Duž trase postavljene su i replike miljokaza, višejezicne info i signalizacijske table, izradena su odmorišta, osposobljena cetiri bike-vodica, postavljene infobike-tocke te infokiosci.

Projekt je težak 617 tisuca eura, od cega je 80 posto dobiveno od Europske unije. Time je, uz osposobljavanje šezdesetak kilometara zapuštene i zarasle trase stare željeznice na podrucju opcina Vižinada, Karojba, Motovun, Oprtalj i Grožnjan te gradova Umaga i Buja uz još dvadesetak kilometara na slovenskoj strani, u sklopu projekta "Parenzana I" okoncanog 2008. kompletirana infrastruktura ove biciklisticke staze. Stoga nije cudno što su 24. ožujka koordinatori i operativci koji su vodili ovaj projekt u Istarskoj županiji nazivali Danom Parenzane. (Piše Vedrana HABEREITER;Snimila Jelena PREKALJ)

REPORTAŽA S TRASE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter