S jugom se vraća vlažno i toplo vrijeme

U subotu naoblačenje s kišom (D. ŠTIFANIĆ)
U subotu naoblačenje s kišom (D. ŠTIFANIĆ)

Jutros smo konačno osjetili pad temperature zraka i vrijednosti primjerenije ovom godišnjem dobu - Pazin je u 6 sati, prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, brojao tek 3 stupnjeva Celzija, dok je na pulskom aerodromu u to vrijeme zabilježeno 9 stupnjeva. Sat vremena kasnije u Puli, u gradu, bilo je 8 stupnjeva Celzija, a u Pazinu se temperatura dizala po stupanj na sat. Na jugu Istre proteklog se mjeseca živa u termometru rijetko spuštala ispod desetke.

Nakon kiše, a potom i bure koja je zapuhala u utorak, stigle su Istri i dugo očekivane niže temperature. No, daleko je to od studeni koju svojim nazivom zaziva ovaj mjesec. Unatoč sjeveroistočnom vjetru od kojeg se očekivalo da "posuši" Poluotok, na jugu je tijekom noći obilno rosilo.

Na stanicama meteorološkog portala Istramet izmjereno u 6 sati izmjerena su 3,3 stupnja u Buzetu, 4 u Pazinu, 5,1 u Labinu, 8,1 u Umagu, 8,2 u Vodnjanu, 9 u Puli te 9,7 stupnjeva u Poreču. Do podneva je temperatura znatno porasla pa je u 12 sati u Buzetu bilo 13,3, u Pazinu 14,6, u Vodnjanu 15,8, u Poreču 16,8, u Umagu 17,6, u Bujama 17,6, u Labinu 18,3, a u Puli čak 19,6 stupnjeva Celzija.

Niže noćne i jutarnje temperature zraka neće se dugo zadržati nad Poluotokom. Prema DHMZ-u, već se sutra očekuju sunčano i toplije vrijeme nego danas, te jugo, isprva, pogađate, na sjevernom Jadranu. Na moru će se jutarnje temperature zraka kretati između 7 i 12 stupnjeva, a najviša dnevna na Jadranu bit će od 18 do 21 stupanj. U subotu će se naoblačenje s kišom postupno od sjevernog Jadrana proširiti na veći dio Hrvatske. Vjetar će biti slab, a na Jadranu će puhati umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura u laganom porastu, a na Jadranu bez znatnije promjene.

Istramet za sutra najavljuje djelomično sunčano vrijeme, prema kraju dana uz postupan porast naoblake, umjereno jugo i nekoliko stupnjeva više temperature. Prekosutra se može očekivati i mjestimična kiša koje će više biti na riječkom području prema kraju dana. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak, prema kraju dana na moru jako jugo. Temperature zraka u osjetnom porastu, naročito jutarnje, a dnevne će se i opet kretati prema 20 stupnjeva. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter