S Josipom Lisac pred pulski koncert

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josipa Lisac, primadona hrvatske glazbene scene koja je tijekom cetiri desetljeca svoje bogate glazbene karijere cesto pomicala granice uobicajenog, kako u glazbenom tako i u vizualnom smislu, u subotu ce nakon dugo vremena nastupiti u Puli, u Istarskom narodnom kazalištu.

Originalna mješavina razlicitih žanrova, unikatna scenska pojava i izražene vokalne sposobnosti samo su neke od karakteristika koje se vezuju uz ovu umjetnicu i pjevacicu.

Uz ime Josipe Lisac neki ce odmah vezivati ekscentricnost, drugi ce reci da se radi o samozatajnoj umjetnici, a netko treci mogao bi je okarakterizirati kao vizionarku, osobu širokih vidika koja njeguje specifican pogled na svijet. No, vjerojatno se svi mogu složiti oko toga da je rijec o osobi koja je vec dugi niz godina jedna od najvecih predstavnica hrvatske glazbene umjetnosti.

S Josipom Lisac porazgovarali smo o njezinoj karijeri, stavovima, stilu i, naravno, pulskom koncertu.

Na hrvatskoj glazbenoj sceni uživate gotovo kultni status, no uvijek ste znali održati distancu od estradizacije, masovnosti, kica i slicnih pojmova koji se vezuju uz našu glazbenu scenu. U odnosu na to, kako doživljavate samu sebe?


- Eto, prije nekoliko dana na YouTubeu sam pogledala svoj spot "O jednoj mladosti" i našla komentar o meni koji kaže: "Evo što radi veliki trud, rad i talent". Sebe doživljavam upravo tako, ne doživljavam se kao zvijezdu, iza mene prvenstveno stoji veliki rad i trud. Sebe doživljavam i na nacin da se svakoga dana iznova trebam ponovno boriti i osvajati. Nije to puko dokazivanje, vec je to ono što život pruža: izazove, motive, rad na sebi. Naravno da je najvažnije imati volju i želju.

Na život gledam kao na veliku školu. Što se tice estradnog konzumerizma, mislim da je on danas devastirao glazbu, tu najvišu, uzvišenu dimenziju. Živi se brzo, svuda je kaos, kako u njemu stvarati? Danas više nema velikih pjesama, zatrpani smo informacijama i sve je to skupa jedan apsurd. Današnja glazba je kaoticna, neuroticna, pjesme se štancaju hiperproduktivno... Profili pjesama su klonirani, a to dovodi do zasicenja. To nas okružuje, no od toga se treba maknuti i biti suveren.

U kojoj mjeri vizualna komponenta ima ulogu u vašim nastupima, primjerice, vaše frizure ili kreacije? U kojoj je mjeri važna ta unikatnost i originalnost danas, u ovom konformistickom vremenu?


- Mislim da necija pojavnost mnogo govori o samoj osobi, pa tako i moja o meni. Volim se vizualno pripremiti i na taj nacin iznenaditi, mislim da je to veliki trud i maštovitost. Takoder, djelujem u svijetu umjetnosti, to nije sport gdje sve odreduje štoperica. Umjetnost je široka, no u isto vrijeme teška jer se uvijek nekome svida, a drugome ne. No, upravo je zato to umjetnost. Ukusi su razliciti, kao i stadiji ljudskog uma.

Iako je naša sredina uska i konzervativna, ipak sam uvijek doživljavala više pozitivnih komentara. To je ostavilo traga na meni. Ali, vidite da se stvari mijenjaju. Danas vlada taj koncept celebrityja, svi gledaju tko je što obukao, s kakvom se frizurom pojavio... Meni je važno da moja prica ima sliku i zato koristim tu vizualnu komponentu.

Što se tice posebnosti, ona je uvijek važna, a stvara se djelima: biti svoj, imati svoj identitet, to je poanta jer na taj nacin ti stvaraš sebe. Nitko se danas nece osvrnuti za onim što je uobicajeno ili na ono što svatko može ponoviti.

Na pulski koncert dolazite s pratecim bendom koji cine vrhunski hrvatski glazbenici. Možete li ukratko najaviti koncert, njegovu atmosferu? Što ce sve pulska publika nakon dugo vremena imati prilike cuti?


- Ukratko bih kazala da cu donijeti sve ono što imam i ono što jesam. Sa mnom dolaze izvrsni glazbenici i svi se zaista veselimo. Napomenula bih da moj pulski nastup nije u sklopu nikakve turneje jer jednostavno ja sam na turneji cijeli život, stalno putujem.

Pjevat cu nove pjesme poput "Tisucu razloga", "Još se zvijezde sjaje" ili "Živim po svom", no necu zaobici niti pjesme po kojima me publika poznaje. Što se tice atmosfere, radi se o jednoj dimenziji do koje se mora doci postepeno, sve ovisi o trenutku, tu nema puno filozofije. O ljubavi se ne prica, ona se daje.

Za kraj, radite li trenutno na nekim novim projektima koji ce svjetlo dana ugledati u buducnosti?


- Naravno! Upravo suradujem s Elvisom Stanicem na hrvatskim tradicionalnim pjesmama. Ima tu vec puno upotrebljenih napjeva, narocito u Dalmaciji. Mene recimo fascinira Medimurje, no sve je to naša baština.

Ova ideja kod mene postoji vec mnogo godina, a dok se realizira, zasigurno ce potrajati. Imam u planu i suradnju sa slovenskim bendovima poput Elevatorsa i Siddharte. U svakom slucaju, ceka me mnogo posla, a što sutra donosi, tko zna, prema izazovima sam uvijek otvorena. (Razgovarao Marko PERCAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELI INTERVJU S JOSIPOM LISAC MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter