S jednog dijela hrvatskog teritorija na drugi kroz ograđeni koridor

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prema neslužbenim informacijama, slovenska strana nastavlja s postavljanjem ograde uz državnu granicu kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji, desetak kilometara udaljenog od Buzeta. U veljači su osvanula dva metalna portuna na mjestima gdje su prolazi na cesti kroz prethodno postavljenu žičanu ogradu koja je u međuvremenu zamijenjena panelima. Sada postoji bojazan, kažu nam mještani, da Slovenija namjerava postaviti i ogradu uz samu cestu između dva metalna portuna, pa će se s jednog dijela hrvatskog teritorija na drugi prolaziti kroz metalni koridor.

Radnici na terenu

"Kao što je Sloveniji arbitražni sud u Piranskom zaljevu dodijelio "junction", izlaz na otvoreno more, tako će se izgleda Hrvatskoj dodijeliti "junction" kako bi iz jednog dijela Ćićarije cestom koja dijelom, u dužini od 664 metara, prolazi slovenskim područjem, moglo doći u drugi dio", sarkastično su, ali anonimno, komentirali prolaznici.

Nedaleko od pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec zatekli smo radnike koji po vrelom srpanjskom suncu pripremaju teren za postavljanje ograde s lijeve strane ceste. Nedaleko je bilo parkirano vozilo slovenske firme iz Celja, registrirane za proizvodnju i montažu metalnih konstrukcija s natpisom - Vse za vrata in ograjo. Inače, slovenska Vlada je odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka na državnu granicu s Hrvatskom usvojila još u studenom 2015. godine uz obrazloženje da se radi o nužnoj i privremenoj mjeri koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske Schengenske granice ponovi li se slučaj masovnog migracijskog vala.

Najnoviji radovi uz državnu granicu malo su koga na hrvatskoj strani ostavili ravnodušnim. Damir Vivoda djelatnik jedne buzetske firme često je na toj relaciji s obzirom je poslom vezan za Ćićariju.

- Meni to izgleda kao logor, katastrofa. Ružno je za vidjeti, konačno ovim pravcem prolaze i turisti, a ograda je i prepreka slobodnom kretanju divljači, prokomentirao je kratko. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter