S jednakim žarom, harmonike svirali stari i mladi

Ljubitelji trieštine slili se u Roč (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ljubitelji trieštine slili se u Roč (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najstarije harmonike izrađene su prije ravnih sto i pedeset godina, najmlađe prije nekoliko mjeseci, a sve su neovisno o datumu svoje proizvodnje, plijenile pažnju na 27 izdanju međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika "Z armoniku v Roč" koje je okupilo četrdesetak harmonikaša i još toliko svirača drugih tradicijskih glazbala iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Valceri, polke, marče

Nema straha za trieštine jer su mladi svirači, ravnopravno uz bok svojim iskusnijim glazbenim istomišljenicima, hrabro kročili na ročku ljetnu pozornicu i veselim ritmovima valcera, polki i marči pokazali da će zvuci treštine još dugo odzvanjati pograničnim prostorima koji baštine ovaj glazbeni izričaj.

Susret su svojim nastupom otvorili Branko Pernić i Romano Vivoda. U uvodnom dijelu na harmonici je zasvirao 80-godišnji Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna, a potom i Dorijano Buždon iz Lupoglava, jedini sudionici svih dosadašnjih ročkih okupljanja, kojima valja pridodati i jednog od inicijatora ročkog susreta i njegovog stalnog voditelja Vladimira Pernića.

Ljubitelje trieštine, harmonike miće na batuniće, podjednako su oduševili glazbeni veteran 83-godišnji Ivan Belušić iz Valbandona kao i najmlađi sudionik susreta 10 -godišnji Dorijan Brečević iz Lovrečice koji je zasvirao na 115 godina staroj harmonici svoga pranonića. Harmonikaši su se izmjenjivali u samostalnim nastupima ili pak u pratnji svirača drugih tradicijskih glazbala. Bilo je tu dobro znanih imena poput Emila Zonte rodom iz Sv. Duha kod Buzeta, Branka Zlatića iz Sluma na Ćićariji, a bilo je i debitanata poput Libera Bazjaka iz Buja.

Svjetski prvaci iz Italije

U Roču su kao gosti susreta nastupili Claudio Di Muzio, nositelj nekoliko titula svjetskog juniorskog i seniorskog prvaka te Michele Patacchiola, svjetski i talijanski prvak iz 2014. godine. Talijanski harmonikaši stigli u pratnji predstavnika AMISAL-a iz talijanskog gradića Santa Maria Nuova, dugogodišnjih organizatora svjetskih prvenstva svirača dijatonskih harmonika.

ŽKUD "Renato Pernić", organizator ročkog susreta održanog pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i buzetske Turističke zajednice i supokroviteljstvom HŽ Infrastrukture, pobrinuo se i za popratne sadržaje, pučki sajam sa štandovima za prodaju glazbenih instrumenata, istarskih suvenira i domaćih proizvoda, otvaranje izložbe slika Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba. Na fešti harmonike trieštine nastupila je i jedna od skupina vrtića Grdelin koja izučava tradicijsku baštinu rodnog kraja, a u mimohodu ročkim ulicama prošla je limena glazba GD "Sokol" Buzet. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter