S istarskom kozom u Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsku Udrugu uzgajivaca istarskih koza i ovaca, osnovanu pocetkom godine u Vodnjanu, u srijedu su na konferenciji za novinare u Guranu predstavili njen predsjednik Franko Cetina i tajnik Valter Vitasovic.

Udruga, koja je vec primljena u državni savez udruženja, dosad je okupila osam uzgajivaca s podrucja Istarske županije, a planiraju povecanje broja clanova jer na našem podrucju ima 70-ak uzgajivaca koza i ovaca.

- Udružili smo se jer cemo u kontaktima s Ministarstvom poljoprivrede imati veca prava, a mislim da cemo imati i bolje uvjete jer imamo resurse i prostor za poboljšanje, rekao je Cetina. Jedan od osnovnih ciljeva je briga o tržišnoj zaštiti proizvoda, kao i promocija organiziranjem lokalnih te posjecivanja državnih smotri.

Svakako ce, dodao je, suradivati s Ministarstvom poljoprivrede i s drugim nadležnim institucijama, a podržala ih je i Istarska županija. Uzgajivaci su vec dogovorili i plasiranje vune, koja se dosad bacala, a otkup ce poceti kad riješe administrativna pitanja.

- Naša država je toliko bogata da možemo hraniti 40 milijuna ljudi, no milijune kuna trošimo na uvoz hrane, dok zemlja obiluje praznim i zapuštenim poljima. No, mislimo da ce situacija biti bolja kad Hrvatska ude u Europsku uniju i zato smo se formirali, rekao je Cetina.

Dodatne probleme uzgajivacima ove godine je prouzrocila velika suša, naveo je Vitasovic, pa ce im to stvoriti dodatne troškove zbog kupnje sijena i žitarica za prehranu ovaca i koza. Suša ce smanjiti i proizvodnju pa ce biti manje mlijeka i sira, dodao je.

Clanovi udruge nastupit ce na tradicionalnoj Smotri sira, skute i meda u subotu u 18 sati na vodnjanskom Trgu slobode. Bit ce organizirana degustacija i prodaja istarskih domacih proizvoda poput sira, pršuta, meda, skute te maslinovog ulja. Ovogodišnja manifestacija okupit ce 20-ak istarskih proizvodaca. Udruga Agroturist iz Vodnjana pripremat ce riblje specijalitete te ostala jela od plodova mora. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter