S hitne na bankomat pa doktoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijentu koji je došao u zagrebacku Kliniku za traumatologiju s ozljedom noge sumnjajuci da bi se moglo raditi o prijelomu, na prijemnom su šalteru, prije nego ga je lijecnik i pogledao, naplatili 300 kuna "pologa" za usluge koje bi u bolnici tek mogle biti napravljene!

Pacijent koji je uz sebe imao zdravstvenu iskaznicu, a uz to je i dopunski osiguran, morao je najprije do bankomata da bi uopce mogao doci do lijecnika, iako je svim pacijentima po važecem hrvatskom zakonodavstvu zajamcena besplatna hitna pomoc.

Na prijemnom šalteru izdali su mu potvrdu da je uplatio spomenuti iznos kao "polog za zdravstvene usluge koje ce mu biti pružene". Po izvršenju zdravstvenih usluga, pacijent je, kaže se dalje u potvrdi koju je dobio, dužan doci na obracun troškova lijecenja najkasnije u roku od tri dana te ce mu se ispostaviti racun.

Ovakva je praksa uzimanja "predujma" od pacijenata, po rijecima Ante Muljacica, ravnatelja Klinike za traumatologiju, uobicajena u toj zdravstvenoj ustanovi.

- Dnevno imamo po 150 pacijenata koji dodu na prvi pregled, a još 300 koji dodu na kontrolu. Ako netko od njih nema uputnice, a nema svježu ozljedu, uzimamo od njega polog. Nakon što se pacijent obradi, i medicinska usluga obavi, izracuna se trošak i pacijentu se vraca razlika, tumaci  Muljacic.

- I danas smo imali cetiri do pet takvih slucajeva. Ako to ne napravimo, cesto se dogada da nam pacijent obeca uputnicu, ne donese je, i imamo minus u blagajni, tvrdi ravnatelj Traumatološke klinike, koja se svakodnevno susrece s hitnim pacijentima.

Neke su bolnice, kako bi smanjile broj pacijenata na svojim hitnim prijemima, jedno vrijeme naplacivale troškove pregleda ako bi se ustanovilo da se nije radilo o hitnom slucaju, ali tek po završetku pregleda i obrade, ali se od takve prakse odavno odustalo.

Komentar Ministarstva zdravstva na cinjenicu da se u hrvatskim bolnicama od pacijenata unaprijed naplacuje polog za usluge koje ce "možda" biti obavljene, zasad nismo dobili.


Podijeli: Facebook Twiter