S gubitkom statusa nestaje do 40 posto proračuna

Načelnici i gradonačelnici u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Načelnici i gradonačelnici u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prema nacrtu Zakona o regionalnom razvoju, svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskih područja gubi status te materijalna prava koja po toj osnovi ostvaruju. Prelaskom na novi sustav ocjenjivanja razvijenosti, utemeljen na indeksu razvijenosti, grad Buzet te općine Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj neće ostvariti druge izvore sredstava koji bi zamijenili sadašnje prihode državne pomoći.

Godišnji gubitak proračunskih sredstava za ovih osam gradova i općina iznosi ukupno 23,5 milijuna kuna što je kod nekih jedinica lokalne samouprave i do 40 posto proračunskih sredstava.

Gradonačelnici i načelnici osam gradova i općina s današnjeg su skupa u Buzetu Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije uputili zajedničke primjedbe na dio odredbi nacrta ovog zakona kojim će se značajno pogoršati mogućnosti razvoja i uvjeta života u unutrašnjosti Istarske županije. Primjedbe će dostaviti svim saborskim zastupnicima iz Istre, klubovima zastupnika u Saboru, županijskim tijelima, udrugama gradova i općina i svim mjerodavnim institucijama kako bi ukazali na štetnost ovog zakona.

Najviše, oko 13 milijuna kuna godišnje, gubi Buzet, a najmanje, oko 300.000 kuna, Lanišće, no u postotku Lanišće bi bilo među većim gubitnicima jer mu se proračun kreće oko milijun kuna na godišnjoj razini. Indikativno je da prema zakonskom nacrtu nerazvijeno i siromašno Lanišće sa svega 2,28 stanovnika po četvornom kilometru gubi povlašteni status.

- Za neke od ovih općina ovo je gotovo čavao u lijes, definitivno je to najveći udar, pogotovo na standard građana, kako u opremanju komunalnom infrastrukturom tako i u društvenim aktivnostima, iako nije jedini. Jedinice lokalne samouprave tijekom ove godine izgubile su još nekoliko namjenskih prihoda koje se tiču prvenstveno ulaganja u razvoj, rekao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter