S Gramperijade - fešte od krumpira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne samo da slasne gomolje zovu drugacije nego drugdje, nego Kaštelirci stvarno znaju kako ugojiti najvece i oblikom najneobicnije krumpire, kako bi oni rekli - grampere.

Ove je godine na izložbi kapitalac težio tek dva grama manje od dva kilograma. Uz zid crkve, poslagani na dugackim stolovima, kocoperili su se i oni najcudnijih oblika.

Turisticka zajednica i Opcina Kaštelir-Labinci godinama uspješno organiziraju Gramperijadu koja u tri dana obiluje razlicitim dogadanjima.

U petak su otvorene dvije izložbe - clanovi Likovne udruge Porec, koja okuplja i Kaštelirce, izložili su radove na temu Kaštelira, mahom uporabne, ali i ukrasne predmete. Daleko vecu pažnju privukla je nadasve duhovita izložba bukalina i starinskih umivaonika.

A suština fešte - gramperi u gastronomiji - ove su godine bila jela kaštelirskih stranaca, vlasnika kuca, iz 22 zemlje. Jela su ponudena na kušanje zajedno s lokalnom slasticom - gramperima friganim po istrijanski na cetiri stara špakera postavljena na pjaci.

Nismo uspjeli saznati koliko je grampera pofrigano, ali špakeri su se stalno dimili.

Žene iz TZ-a predvodene Nevenkom i Majom nisu imale predaha - u poslijepodnevnim satima krenule su biciklijade, najprije za sudionike ispod tri godine, onda za one malo starije na pet kilometara, pa mountainbike tura od 18 kilometara u kojoj su najbrža bila dva brata iz Trsta ispod 10 godina starosti, koji s roditeljima ljetuju u obližnjim Kovacima.

Devetogodišnja Melisa najprije je odvozila utrku, a onda dotrcala majci da je presvuce u narodnu nošnju, jer je s kolegicama otvorila smotru plesaca, pjevaca i sviraca na narodnim instrumentima.

Na pozornici je bilo živo, publika je s uživanjem pratila nastupe, a vrhunac smotre bio je nastup vremešnog i živahnog barbe Berta Legovica (priznaje samo 71 godinu života), otpjevao je "Tri narance" i "Zaspal Pave" i zaslužio butelju vina koju mu je iz publike donijela šefica HTV-a Hloverka Novak Srzic, proglasivši ga subjektivno najboljim kantadurom te veceri.

Smotru je okoncao zbor koji se tek formira, s lokalnim pjevacima i pjevacicama pod imenom - Gramperi.


Podijeli: Facebook Twiter