S fažanske plaže - na feštu od srdela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sardela, sitna plava riba, simbol fažanskih ribarskih okupljanja, ponovo je bila glavna zvijezda tradicionalne "Fešte od sardela" koja se u subotu na fažanskoj rivi održala već 43. put.

Unatoč vrućini koja ni u sitne sata nije popuštala Fažana je i ove godine brojnim domaćim i stranim posjetiteljima pružila puno zabave, sportskih događanja i bogatu gastronomsku ponudu. Tako su se, osim kraljice večeri - sardele na gradelama, mogle kušati i brojne druge morske delicije - od tuna steaka, brodeta, kapešanta, buzare od pedoča i škampi do pečenih fileta od orade ili brancina. Sve se to nudilo uz uobičajene priloge i po relativno pristupačnim cijenama, a za one koji više naginju kontinentalnoj kuhinji i nisu ljubitelji "morskog" u ponudi su ipak bili i "tradicionalni" ćevapčići te domaći kupus s kobasicama.

Glavna glazbena zvijezda večeri na Trgu Sv. Kuzme i Damjana bio je popularni pjevač Matko Jelavić sa svojim pratećim bendom. Ovo je Matku, doznajemo, već treći dolazak u Fažanu na "Feštu od sardela", a svi ga pamte iz njegovih najslavnijih dana kada je na fešti promovirao pjesmu "Majko" i tadašnje hitove.

Uvertira u koncertnu večer bio je nastup grupe AB-Originals, na ulazu u dječje igralište svirao je Whisky train, kod spomenika u ulici Boraca Duo "Mot" s Erikom Balijom, dok su na rivi kod sidra publiku zabavljali stari "Novi Đavoli" s hitovima šezdesetih i sedamdesetih godina. Najmlađi su pak mogli uživati u ludorijama uličnih zabavljača na Župnome trgu te već tradicionalnom vatrometu s lukobrana, točno u ponoć.

Manifestacija je imala i svoj sportsko-zabavni dio u kojem su se natjecatelji mogli okušati u različitim igrama - od nošenja i slaganje ribarskih kašeta, trke s jajetom u žlici do potezanja konopa i natjecanja u napuhavanju balona.

I ove su godine tradicionalni organizatori fešte bili Općina Fažana i NK "Mladost" Fažana. Svojevrsni nastavak fešte održan je jučer na terasi ljetnoga kina MMC-a gdje se održao 4. po redu "Susret generacija" uz koncert legendarnih Novih Đavola. Gosti večeri bili su Erik Balija koji je po prvi puta pred svojim Fažancima izveo pjesmu s ovogodišnjeg MIK-a "Istro ti si cvit na moru" kojom je osvojio prvo mjesto stručnog žirija za istarski izričaj u pjesmi, zatim Srećko Blažičko, tenor iz Kumrovca, Olivia Malbon mlada nada Fažane, plesna skupine DND-a Fažane u koreografiji iznenađenja kao i nezaobilazan bivši član Đavola i Skytta Goran Rabar Broka koji zbog ovih susreta svake godine dođe u svoju Fažanu iz daleke Švedske. (L. SLIJEPČEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter