"S druge strane ociju" Matije Debeljuha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zavicajnom muzeju Rovinja otvorena je samostalna izložba fotografa i videoumjetnika Matije Debeljuha iz ciklusa "S druge strane ociju". U seriji crno-bijelih fotografija, velicine 139 s 90 cm, Debeljuh nam predstavlja floralni pejzaž - prirodu u njenom netaknutom obliku, gusto raslinje i šumu.

Kustos muzeja Dario Sošic rekao je da su tajnovitost i bajkovitost prikazanog krajolika naglašeni fotografskom crno-bijelom tehnikom kojom su motivi snimljeni. Stoga izgledaju kao da dolaze iz nekog drugog svijeta.

Autor precizno odreduje mjesto fotografiranja i navodi da su fotografije snimljene na lokaciji Oscurus, u blizini Momjana. Snimljeni motivi predstavljaju stvarnost, dio prirode koja nam se prikazuje u svom bazicnom obliku - divlja, bez ljudskog uplitanja. Medutim, ocito je da prezentiran krajobraz nije samo estetski izolirani slikarski motiv.

Izložene fotografije predstavljaju mjesto dijaloga s proteklim vremenom i poviješcu, s istraživanjem bitka i svijesti kroz umjetnicku interpretaciju. Snimljeni pejzaž predstavlja mjesto za promišljanje odnosa izmedu prostora, povijesti, pamcenja i identiteta. Pred našim se ocima odvija staticna predstava života i smrti, zakljucio je Sošic.

Matija Debeljuh niz godina istražuje mogucnosti na podrucju videoumjetnosti. Pocevši s raznim kratkim videoradovima i spotovima, nastavio je istraživati na polju eksperimentalnog filma, unutar kojeg gradi svoj umjetnicki izricaj. Uz video i eksperimentalni film, bavi se i fotografijom, pa je 2003. predstavljao Hrvatsku na bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana.

Do sada je izlagao na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku i drugim gradovima, a izložbu u Zavicajnom muzeju zaslužio je nagradom na prošlogodišnjoj Likovnoj koloniji. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter