S diplomom majstora nova šansa za posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svoju jubilarnu nagradu za 25 godina radnog odnosa u Osnovnoj školi Stoja odlucila sam uložiti u svoje obrazovanje, odnosno u polaganje majstorskog ispita za zvanje kuhara", rekla nam je gospoda Munevera Malagic, najstarija polaznica ovogodišnjih ispita za zvanje majstora svog zanimanja u organizaciji Obrtnicke komore Istre, koja je u srijedu u svojim prostorijama podijelila 31 diplomu novim majstorima.

Istra je tako stekla nove majstore iz zvanja stolara, frizera, plinoinstalatera, automehanicara, kuhara, natkonobara, zidara, klesara, elektroinstalatera, soboslikara, mesara i kovaca. Svi su oni stekli mogucnost samostalnog otvaranja obrta i napredovanja u svojoj struci.

Rijec je o vec zaposlenim osobama koje su uložile u sebe i svoje znanje da bi napredovale u struci. Neki, poput gospode Malagic koja se može pohvaliti i da je, unatoc tome što je bila najstarija polaznica majstorskih ispita, sve ih bez problema položila, ucinili su to iskljucivo zbog sebe samih.

- Nikad se ne zna kad ce vam zatrebati zvanje majstora i stoga treba biti spreman. Posebno jer uskoro ulazimo u Europsku uniju. Kako imam još dosta godina do mirovine, majstorsku diplomu položila sam cisto zbog sebe. Želja mi je još svladati informaticko obrazovanje, ispricala nam je gospoda Malagic.

Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i nacinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o strucnoj osposobljenosti, a mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta. Majstorski ispit je najviši stupanj izobrazbe za strukovna zanimanja.

Medu novim majstorima bilo je i puno mladih poduzetnika, onih koji su se na ovaj korak odlucili kako bi otvorili ili proširili obim, posao, pružili dodatnu kvalitetu usluga svojim korisnicima i odlucno se upustili u borbu za preživljavanje na gospodarskom tržištu. (Goran ROJNIC, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter