S deset boca do štruce kruha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sa starim fiatom stali su na autobusnu stanicu, otvorili prtljažnik i stražnje prozore, provalili u obližnji kontejner za papir te poceli s prekrcavanjem. Bila su dvojica i uopce nisu obracali pažnju na ljude koji su ih u cudu gledali. U nekoliko minuta ispraznili su cijeli kontejner, napunili automobil i nestali", prepricao nam je jedan citatelj situaciju kojoj je svjedocio prošloga tjedna na jednom autobusnom stajalištu u Puli.

Uz rijeci da se i sam trudi odvajati otpad, medu ostalim i papir, naveo je da mu se cini da je sve više kontejnera za selektivno odvajanje smeca razbijeno, a njihov sadržaj, tako reci, preko noci nestaje. Je li za to kriva drskost, sve veca neimaština ili nešto trece, nije znao odgonetnuti.

Koliko su ovakve krade ucestale upitali smo Danijelu Susnich iz komunalnog poduzeca Herculanea, u cijem su vlasništvu kontejneri za selektivno prikupljanje otpada. Prema njenim rijecima, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo odredbu po kojoj se za svaku vracenu PET bocu u trgovinama dobiva pedeset lipa, mnogi u potrazi za dodatnim, a nekad i jedinim izvorom prihoda posežu za kontejnerima za skupljanje plastike, ali i stakla i papira.

- Vec s desetak skupljenih boca može se zaraditi za kruh, stoga ne cudi što su kontejneri na meti. Krade su svakodnevne pa je na "zelenim otocima" za selektivno prikupljanje otpada vecina kontejnera devastirana. Dovoljno govori podatak da nam je u odnosu na prošlu godinu otudeno 60 tona papira više, navodi Susnich. Nažalost, dodaje, kontinuiranu devastaciju posuda za selektivno prikupljanja otpada jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeca ne mogu sprijeciti.

Inace, kao kuriozitet navedimo da se u otkupu za kilogram rabljenog papira placa izmedu 20 i 30 lipa pa za ikakvu "zaradu" doista treba obiti i isprazniti poveci broj kontejnera. Odbacene plasticne boce sasvim su druga prica i našim gradom svakim danom "krstari" sve više onih koji zaviruju u kante za smece i kontejnere u potrazi za kojom kunom. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter