S Darkom Komšom o Fort Bourguignonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cišcenje, postavljanje ograde za sigurnost posjetitelja te novih vrata na mjesto dotrajalih s ciljem osiguranja Fort Bourguignona od provala prve su radnje koje ce Arheološki muzej Istre poduzeti kako bi austrougarsku utvrdu priveo funkciji. Prema rijecima ravnatelja muzeja Darko Komše, utvrda je u relativno dobrom stanju, no za potpunu valorizaciju bit ce potrebne godine.

- Utvrda je puna smeca od prošlih koncerata koje treba ukloniti, ali i stvari te raznorazne grade bivših korisnika. S cišcenjem smo vec poceli, a isto tako i s postavljanjem ograde na vrh utvrde, koju ce trebati postaviti i oko kanala, koji takoder treba pokositi. Ceka nas zamjena trulih vrata te zatvaranje svih prolaza kako nitko ne bi mogao uci. Naime, nedavno je provaljeno te su pokradeni svi lokoti. Medu prvim stvarima koje treba riješiti su i cišcenje plašta od vegetacije te nedostatak struje i vode. Postoji samo cisterna iz koje je moguce crpiti tehnicku vodu za zalijevanje, zapoceo je pricu Komšo, koji je u posjed utvrde na 20 godina s mogucnošcu produljenja roka stupio po odluci Grada Pule 3. prosinca.



Nakon što u iducih nekoliko mjeseci Fort Bourguignon bude malcice dotjeran i zašticen, bit ce napravljen detaljni snimak stanja i tek ce se tada moci sa sigurnošcu reci što je sve potrebno uciniti kako bi vratio stari sjaj, nastavio je Komšo i dodao da ce, uz snimku stanja, uslijediti izrada elaborata te u dosluhu s konzervatorima dokumentacija za radove. Iako je dio napravljen nekoc davno, treba provjeriti može li što od toga biti danas iskorišteno.

Na prvi pogled utvrda izgleda pristojno, no Komšo kaže da je tome pridonijelo lijepo vrijeme koje nas je docekalo prilikom posjeta. "Dijelovi, osobito oni poput ulaza i galerije, u kojima sa stropa curi voda, te u opkopu, gdje je došlo do urušavanja stropa, su u lošem stanju, a dijelovi u dobrom. Prvi kat je relativno suh, ali je bez drvenarije, odnosno prozora, zbog cega su moguce nezgode i padovi. Pod je betonski, dok je prilaz jednom krilu improviziran. Sada se ondje nalazi skela, a kako je tocno izgledao, morat cemo provjeriti u dokumentaciji. Osim toga, bit ce potrebno vratiti na mjesto porušeno kamenje i provjeriti odakle curi voda, kao i statiku cijeloga objekta", naveo je Komšo trenutno uocljive probleme.

Što se tice drugog kata, on se sastoji samo od prilaza za terasu i jedne prostorije. Pogled koji se s vrha utvrde može vidjeti, a osobito po suncanom vremenu, svakoga bi ostavio bez daha. S jedne strane proteže se more, Pulu razasutu po brežuljcima mogli biste uzeti na dlan, dok se na horizontu uzdižu crna Ucka, Osorcica na Lošinju i Velebit. Jedino nismo uspjeli uociti Alpe, no Komšo ne sumnja u to da je ponekad moguce nazrijeti i njihove vrhove u daljini.



Jedno krilo utvrde muzej koristi za pohranu arheološkog materijala još od 1993. godine, dok u buducnosti planira ondje taj materijal i obradivati te prezentirati javnosti. Upravo zbog potrebe za dodatnim prostorom, u kojemu ce iskopani artefakti biti sigurni od nasrtaja vandala, prije godinu dana predan je zahtjev Gradu za dodjelu cijele utvrde. Naime, Komšo kaže da su oni cuvani na Kaštelu cesta meta devastacije zbog cega im ondje nije mjesto. Osim za potrebe muzeja, dio prostora u prizemlju bit ce, sukladno dogovoru s Gradom, namijenjen održavanju kulturnih manifestacija. Prema Komšinim rijecima, bit ce napravljen pravilnik za korištenje Fort Bourguignona kako bi se tocno znalo tko ce i kada u njemu "gostovati".

- Na taj cemo nacin izbjeci stihijsko korištenje, a znat ce se tocno i pravila ponašanja. Svatko ce morati pocistiti za sobom te odgovarati za nastala oštecenja. Bila bi šteta da se u prostoru održavaju samo koncerti buduci da je on pogodan i za izložbe i druge vrste manifestacija. No, što ce tocno biti dozvoljeno i koliko cesto, za sada ne mogu reci. To ce ovisiti o Gradu, rekao je Komšo te dodao da postoji i mogucnost da u utvrdi budu ostvareni sadržaji koji ce privuci goste iz obližnjih turistickih naselja.

Vezano za financiranje sanacije utvrde te njezinu valorizaciju Komšo kaže da ce zasad troškove pokrivati sami.


Podijeli: Facebook Twiter