S čašom u ruci u otkrivanje čarobne vinske priče

Uživanje u vinima na Vinistri (J. PREKALJ)
Uživanje u vinima na Vinistri (J. PREKALJ)

Subota je već godinama jedan od najživljih i najnapučenijih dana na Vinistri, kada mnogi iz svih krajeva Istre, ali i iz cijele Hrvatske i drugih zemalja potegnu do Poreča kako bi uživali u dobrim vinima, ali i mnogim domaćim proizvodima. Tako je bilo i na današnjem, drugom danu 20. Vinistre koja se odvija u porečkoj dvorani Žatika. Ozarenih lica i dobrog raspoloženja, posjetitelji iznajme čašu i upute na parket dvorane put vinskog raja.

- Jako lijepa izložba, nismo niti znali da imate tako veliku manifestaciju vina, ali i da imate tako dobra vina, probali smo nekoliko izvrsnih malvazija, rekla nam je Brigitte iz Pariza koja se sa suprugom nalazi u posjetu Istri gdje su slučajno doznali za Vinistru pa se odlučili za posjet.

Jedan od posjetitelja današnje Vinistre bio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je istaknuo da je Vinistra sjajan primjer kako treba raditi, gdje se istovremeno spajaju inovacije, poduzetništvo, znanje i menadžment.

- Ovako možemo poslati poruku na koji se način u Istri ulaže u proizvodnju koja pomaže turizmu i cijeloj Hrvatskoj. Osim toga, ovdje se čovjek malo opusti od svakodnevnih briga i problema, rekao nam je Jovanović. Ministar je posjetio i štand Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivrednog odjela u Poreču, na kojem je ove godine uz vina prezentirano i 12 plakata, dizajnerskih rješenja za etikete za studentska vina koje je izradilo osam studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Najbolje od svih rješenja ima prilike birati publika putem glasačkih listića, a odabrani rad krasit će boce studentskih vina jedne od sljedećih berbi.

Gužva je vladala i oko štanda obitelji Tercolo iz porečke Nove Vasi koja se ove godine okrunila titulama šampiona za najbolju mladu istarsku malvaziju i najbolji mladi teran.

Vinistra se nastavlja sutra raznim stručnim predavanjima, vođenim degustacijama i gastro-događanjima u režiji AZRRI-ja i poznatih restorana. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter