S. Bulić: Na pulskom sudu nema korupcije

Vjerujem da naši suci svoj posao rade odgovorno, Sonja Bulić (A. KANCELAR)
Vjerujem da naši suci svoj posao rade odgovorno, Sonja Bulić (A. KANCELAR)

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju zadaci iz pristupnih pregovora o reformi pravosuđa i dalje su aktualni. Reforma pravosuđa nije dovršena, a u lepezi ciljeva reforme je jačanje njegove učinkovitosti, neovisnosti, odgovornosti i nepristranosti.

U fokusu učinkovitosti svakog suda uzima se u obzir broj neriješenih predmeta (tzv. zaostataka) te brzina rješavanja novo zaprimljenih predmeta. O stanju na Općinskom sudu u Puli razgovarali smo s predsjednicom mr. sc. Sonjom Bulić, koja je na čelnu funkciju imenovana početkom ove godine.

Koliko je trenutno neriješenih predmeta na Općinskom sudu u Puli?
Ukupni broj neriješenih predmeta 30. lipnja ove godine iznosio je 6.554, od čega je 1.479 predmeta starijih od tri godine, što predstavlja udio od 22 posto. Kada sam stupila na dužnost predsjednice suda bilo je 7.744 neriješenih predmeta, što znači da je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen broj neriješenih predmeta za čak 1.190 po svim vrstama predmeta, od čega se 50 posto odnosi na tzv. stare predmete.

To je bio jedan od ciljeva koji sam postavila u Programu rada suda, temeljem kojeg sam izabrana na mjesto predsjednice suda. Do sada ga, s timom koji sam oformila, uspješno provodim. U svim predmetima - kaznenim, parničnim, ovršnim, zemljišnoknjižnim, ostavinskim i izvanparničnim bilježimo - pomake na bolje. Rješavamo zaostatke.

Kojih predmeta imate najviše?
U strukturi predmeta, najviše imamo ovršnih i parničnih. Aktivno poduzimamo ovršne radnje u više od 20 tisuća riješenih ovršnih predmeta. Neriješenih ovršnih predmeta je 1. siječnja 2013. godine bilo 2.288, sad ih imamo 1.645. Smanjili smo njihov broj za čak 28 posto u prvih šest mjeseci ove godine.

Da bismo smanjili broj tih predmeta početkom godine provela sam specijalizaciju u osobi jednog ovršnog suca, sve sudske savjetnike - izuzev dvojice - rasporedila sam na rad u ovršni odjel, formirala tri ovršne referade, od kojih je jedna specijalizirana za ovrhe na nekretninama.

U tijeku je formiranje još jedne takve referade jer nam je organizacijska prilagodba, radi smanjivanja broja neriješenih predmeta, konstantna zadaća.

Ovršni predmeti odnose se na ovrhe na nekretninama, pokretninama, novčanim sredstvima, radi ostvarenja nenovčanih tražbina, ovrhe u radnim i obiteljskim predmetima. Trenutno imamo 1.225 ovršnih predmeta na nekretninama s tendencijom pojačanog priliva te vrste predmeta.

Borba protiv korupcije na svim razinama, pa tako i u pravosuđu, jedan je od prioriteta. Jeste li se susreli sa slučajevima korupcije sudaca ili nekih drugih zaposlenika na pulskom sudu?
U nekoliko predstavki stranke su, nezadovoljne odlukom suca, iskazivale sumnju u korupciju. No, svaku takvu predstavku sam ispitala u okvirima svojih ovlasti i mogućnosti te niti u jednom slučaju nisam utvrdila elemente korupcije. Otkrivanje takvih djela prvenstveno je zadaća državnog odvjetništva i policije.

Suci jako dobro znaju da su pod povećalom i malo tko bi se usudio stavljati na kocku svoj profesionalni ugled. Ne tvrdim da pojedinih slučajeva na nekim sudovima nije bilo. Jačanje povjerenja javnosti u pravednost i učinkovitost sudova, očuvanje ugleda i dostojanstva suda jedan je od ciljeva kojemu svi u pravosuđu stremimo. Sada kada smo i formalno postali dio Europske unije to nam je još i veća obveza. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter