S. Brod: Prosvjed zbog izgradnje izbjegličkog kampa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv otvaranja privremenoga zimskog tranzitnog kampa za izbjeglice, na glavnom trgu u Slavonskome Brodu u četvrtak popodne prosvjedovalo je stotinjak Brođana koji gradskim vlastima i Vladi zamjeraju što nije bilo javne rasprave u vezi s odlukom o lokaciji kampa.

Mi se tih ljudi ne bojimo, no odluka je trebala biti donesena nakon javne rasprave, trebalo je pitati građane, rekla je okupljenima inicijatorica prosvjeda Božena Rorzercer. 

Jedan od organizatora okupljanja Hrvoje Macan je rekao da je kamp u neposrednoj blizini grada. "Prosvjedujem jer je ovaj grad trebao biti predstavljen kao studentski grad, a izgleda da će biti hotspot", rekao je  Macan. 

- Da ne ispadne da smo mi protiv ljudi, žena, djece koji bježe od rata, mi jako dobro znamo kako je to. Nismo protiv takvih. Mi smo jednostavno protiv da se nelegalno gradi kamp u napaćenom gradu, poručio je Zdravo Sajfert.

Kad je riječ o strankama, prosvjednike je poduprla samo manja skupina HDSSB-a koju je vodio Boro Grubišić, koji je rekao da se otvaranjem kampa "narušava imidž industrijske zone" jer će teško biti privući investitore.

 Nakon četrdesetak minuta okupljeni su se počeli razilaziti. Ostalo ih je pedesetak koji su skup nastavili pjevajući domoljubne pjesme.

 Radovi na izbjegličkom kampu unutar Ininog skladišta u Slavonskom Bordu privode se kraju. Skladišni prostor koji nije iskorišten Vlada je odlučila privremeno staviti u funkciju da u zimskim mjesecima posluži kao tranzitni centar za migrante. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter