S Brausom u novi ciklus matineja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciklus koncerata "S glazbenicima uz kavu…" Istarske glazbene scene mladih u subotu je u foajeu Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula zapoceo svoju novu sezonu prijepodnevnog druženja uz glazbu. Otvorili su je rovinjski bariton sa zagrebackom adresom, Ronald Braus, pijanistica i predsjednica Istarske glazbene scene mladih Vesna Ivanovic Ocvirk i njihova gošca, mlada pijanistica i ucenica pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova u klasi prof. Danijele Horvat, Nika Šeperovic.

Koncertne matineje IGSM-a svoj koncept temelje i na edukativnom karakteru, program nerijetko biva usredotocen na ideju kreiranja repertoara koji na svojevrstan nacin pruža priliku publici upoznati razlicite periodicke-stilske osobine glazbenog djela i njihovih autora.

Njihove notne stranice posvecene razlicitim formacijama, instrumentima, glasu izdvajaju se na koncertni letak ovisno o programu, glazbenicima koji su na njemu zastupljeni. Bio je to slucaj i jutrošnje produkcije, prijatelji glazbe mogli su cuti neke od najistaknutijih naslova povijesnih skladatelja, no i osnovne informacije kojima se odreduje njihovo stvaralaštvo. Uvodnike u svaku numeru s publikom je, na neposredan i ležeran nacin, podijelio Braus.

Uz klavirsku pratnju Ivanovic Ocvirk, Braus je pjevao popularne arije iz W. A. Mozartove "Carobne frule", "Figarovog pira" i "Don Giovannija", G. Donizettijevog "Ljubavnog napitka", no i pjesme iz uvijek privlacnih ciklusa R. Schumanna ("Der arme Peter"), F. P. Tostija ("Povera mamma") i Ljube Kuntarica ("Bože, daj mi snage"). Primio je glasan aplauz publike za svoju interpretaciju, no svakako i za svoj uvijek upecatljiv scenski nastup, a toplo je ispracena i Nika Šeperovic koja je hrabro izvela jedan stavak iz "Sonatine" I. Berkovica i J. S. Bachov "Menuet".


Podijeli: Facebook Twiter