S bolničkih šaltera pacijente vraćaju po "crvene" uputnice

Opća bolnica Pula (M. MIJOŠEK)
Opća bolnica Pula (M. MIJOŠEK)

Liječnici koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ustali su protiv odluke ministra zdravlja dr. Daria Nakića da se bolničkim specijalistima ograniči izdavanje internih uputnica samo za preglede i pretrage unutar iste specijalizacije. Neki dan je reagirao KoHOM, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, a potom je Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite javno zatražila hitno povlačenje ovog ministrova naputka koji je, vele oni, pacijentima zakomplicirao život jer se sada moraju češće vraćati svojim obiteljskim liječnicima po uputnice za nove pretrage po preporuci bolničkih specijalista. Ministarstvo, sasvim suprotno, tvrdi da će time izbjeći lutanje pacijenta u sustavu, a pozivaju se na podatke Svjetske banke prema kojima obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU-a.

Na terenu kaotična situacija

- Na terenu je situacija kaotična jer se s bolničkih  šaltera vraćaju pacijenti s već izdanim internim uputnicama i upućuju nama po "crvene "uputnice, i to ne samo za C1 uputnice kojima upućujemo pacijenta na pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Interne uputnice bolnički liječnik može izdati i temeljem uputnice D1 koja znači ambulantno liječenje te nakon hospitalizacije za obradu koja nije dovršena u bolnici i za najviše tri kontrolna pregleda nakon hospitalizacije. Medijski istupi ministra ističu kao sporne samo C1 uputnice što nije u skladu s ministrovim naputkom koji ukida sve interne uputnice, komentira dr. Morena Butković, specijalistica obiteljske medicine i predsjednica istarske podružnice KoHOM-a.

Kaže da se C1 uputnice u praksi sporadično pišu, obiteljski ih liječnik može mjesečno izdati samo dvije do tri, u protivnom mu slijede novčane sankcije HZZO-a. Stoga se C1 uputnice, ističe dr. Butković, koriste krajnje racionalno  za pacijente kojima zaista nužno treba brza i cjelovita obrada bez šetanja između bolnice i obiteljskog liječnika radi podizanja dodatnih uputnica. Novi model upućivanja provodi se od rujna 2013. i uvodi kategoriju "internih uputnica" koje izdaje bolnički liječnik temeljem procjene o potrebi daljnje obrade upućenog pacijenta, ali samo vezano uz uputnu dijagnozu.

To, kaže dr. Butković, potire tvrdnju tehničkog ministra da bolnički gastroenterolog može pacijenta internim uputnicama slati dermatologu ili ortopedu ili nekom drugom specijalistu.

- Ukoliko ministar ima saznanja da se u bolnicama to ne provodi pravilno, tada HZZO mora provesti kontrolu, a ne da se ruši čitav model upućivanja. Naputak ministra kojim se ukidaju interne uputnice upitne je pravne snage i ne bi trebao biti način donošenja odluka  u jednom uređenom sustavu. Zašto Direkcija HZZO-a ne reagira na naputak kojim se ruši cjelokupni još uvijek važeći novi model upućivanja, nije nam jasno. Također, nije jasno kako je moguće da se u nekim županijama provodi ministrov naputak, a u drugima ne. Time se pacijenti dovode u neravnopravan položaj i to bi trebao biti velik problem osiguravatelja tj. HZZO-a, kaže dr. Morena Butković. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter