S Betlehemskim svjetlom stigla i poruka mira

Izviđači su u pulsku gradsku palaču donijeli Betlehemsko svjetlo (M. ANGELINI)
Izviđači su u pulsku gradsku palaču donijeli Betlehemsko svjetlo (M. ANGELINI)

U ponedjeljak poslijepodne pulski gradonačelnik Boris Miletić na Forumu je preuzeo Betlehemsko svijetlo koje su mu, već po tradiciji, donijeli izviđači. Oni su tijekom proteklog vikenda po Betlehemsko svijetlo išli u Zagreb, a do Zagreba je stiglo iz Beča, gdje ga, od 1986. godine, austrijski izviđači donose iz Betlehema.

U ponedjeljak ga je na Forum dopratilo 30-ak članova Odreda izviđača Istre, Odreda izviđača pomoraca "Uljanik" i Odreda izviđača "Tino Lorenzetto" iz Rovinja, a svjetlo su gradonačelniku predali 8-godišnji Vito Rabar iz OIP Uljanik i 13-godišnji Jure Paus iz OI Istra. Preuzimajući Betlehemsko svijetlo gradonačelnik Miletić zahvalio se na lijepoj tradiciji koja se njeguje i u gradu Puli, a za što su, kako je istaknuo, zaslužni upravo izviđači.

- Ovo svjetlo nosi poruku mira, blagostanja i međusobnog razumijevanja, naglasio je Miletić i svima zaželio svako dobro i puno osobnog uspjeha.

Betlehemsko svijetlo smješteno je potom u predvorje Komunalne palače gdje građani koji to žele mogu donijeti svoje svijeće i upaliti ih te tako prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove. Na Badnjak će svijetlo biti prenijeto u pulsku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Inače, ova se tradicija u Hrvatskoj njeguje od 1986. godine kada je prvi put Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku doneseno iz Beča. Svake godine, tjedan prije Božića, jedno dijete iz Austrije u "Spilji rođenja" Isusa Krista u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti, ljubavi i mira. Program je prerastao u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost ne samo u cijeloj Europi, jer se Betlehemsko svjetlo, nošeno skautskim načelima i u srcima mladih, odnosi i u Aziju, Sjevernu i Južnu Ameriku te sjeverni dio Afrike. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter