S Bareticem u Hiži od besid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od trenutno najpopularnijih hrvatskih autora iz generacije pisaca stvarnosne proze, Renato Baretic, održao je u srijedu književnu vecer na terasi Kuce za pisce - Hiže od besid.

U razgovoru s moderatorom Davorom Šišovicem najavio je novi roman, "koji vec dugo piše", u kojem ce okupiti najbitnije likove iz dosadašnja tri romana, sa zadatkom da u Bruxellesu izlobiraju ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Premda mu je roman "Osmi povjerenik" (2003.), koji fabulizira život na najudaljenijem naseljenom jadranskom otoku Trecicu, donio mnogobrojne književne nagrade, najboljim svojim djelom smatra zbirku kolumni "Kadrovi kadra".

Jesu li ga iznenadile tolike nagrade za roman "Osmi povjerenik" (August Šenoa, Vladimir Nazor, Ivan Goran Kovacic, Ksaver Šandor Gjalski i Kiklop), zanimalo je moderatora Šišovica.

"Kada je stigla cetvrta, pa onda još i peta nagrada, postalo mi je neugodno", rekao je Baretic. Dodao je da se pobojao da ce publika izbjegavati knjigu zbog nagrada, no prodavala se u vrlo visokoj nakladi.

Šišovica je zanimalo otkud toliko novinara na književnoj sceni, na što je gost parafrazirao književnika Borisa Dežulovica koji je na isto pitanje odgovorio: "To bi bilo isto kao da pitate otkud toliko plivaca medu vaterpolistima". Baretic smatra da su se kvalitetni novinari dokazali na književnom polju, dok su oni koji nisu bili na razini - otpali.

Vlastiti sud o današnjoj književnosti izbjegao je dati, a deklarirao se antiblogalistom. Naime, smatra da u srži internetskog književnog stvaralaštva nešto ne štima te stoga blogeri nemaju književnog uspjeha.

Dotakli su se i ostala dva romana ("Pricaj mi o njoj", "Hotel Grand"), da bi završili na poeziji. Naime, manje je poznato da je Baretic, koji se od 1983. bavi novinarstvom, u književnost ušao zbirkom pjesama "Rijeci iz džepova" (1998.). Brojnoj je publici stoga citao pjesme, uglavnom humoristicne prepjeve književnih klasika, za što je nagraden pljeskom.

Vecer ponad Pazinske jame završena je zdravicom u povodu dodjele grba Grada Pazina Gradskoj knjižnici, koja je bila organizator ovog književnog dogadaja.


Podijeli: Facebook Twiter