S agrumima kroz zimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni u jedno doba godine nije toliko važno konzumirati vitaminske pripravke kao zimi. Omiljeni, ujedno najzdraviji izvori vitamina C su agrumi, a zbog visokog sadržaja folne kiseline preporucuju se trudnicama i djeci u razvoju.

Takoder, u posljednje se vrijeme opravdano barata cinjenicom da agrumi (citrusi) odgadaju starenje. Agrumi jacaju krvne žile te kožu cine mekšom i sjajnijom. Stoga je citrusna kiselina cest sastojak krema za njegu kože i lica.

Citrusno voce i njihovi sokovi štite organizam svojim antioksidativnim sastojcima, jaca imunološki sustav te sprecava rast tumora. Sadrži povoljan omjer minerala osobito kalija, kalcija, fosfora, željeza. Svježi sokovi plodova citrusa razrijedeni s vodom daju se djeci i radi pojacanja teka.

Grejp (Citrus paradisi) je vrlo popularan i neizbježan kod redukcijskih dijeta. Sok od grejpa na popisu je dijetalnih napitaka jer potice topljenje masnih naslaga kao i izlucivanje štetnih tvari putem mokrace. Ovaj "rajski" plod je svijetložute boje, najveci je medu citrusima i gorkog je okusa koji potjece od pokožice ploda.

Naranca (Citrus aurantium) je voce s najvecim brojem povoljnih svojstava te je valja konzumirati u svježem stanju za sprecavanje srcanih bolesti i karcinoma zahvaljujuci tvarima koje sadrži. Ima antiupalno i antitumorsko djelovanje.

Limun (Citrus limonium) je neizbježan kod lijecenja prehlada, gripe i viroza pa je ozdravljenje u tim slucajevima bez njegove primjene gotovo nezamislivo. Intenzivne je arome i snažnoga kiselkastog okusa te se upotrebljava za pripremu toplih i hladnih napitka, ali i kao dodatak jelima. Za obogacivanje arome jela i kolaca upotrebljava se kora i meki dijelovi ploda limuna.

Kora ploda svih citrusa, a posebno limuna, obiluju etericnim uljima koji jelima daju vrlo svojstven miris i okus.

Klementine i mandarine isticu se znatno ugodnijim okusom pa su omiljene kod djece. Vole ih i oni koji nisu obožavatelji ostalih vrsta iz skupine citrusa. Lako im se skida kora i uglavnom se konzumiraju u svježem obliku. Povoljne su za pripremu sokova i marmelada.

Limeta je neizbježan dodatak bezalkoholnih i alkoholnih koktela.

Citrusno je voce za umjetnike svih profila nepresušan izvor inspiracije. Tako pjesnici i slikari cesto koriste plodove agruma kako bi izrazili svoje najskrivenije emocije. Zdjelica citrusa dekorativno ce djelovati na stolu i u prostoriji, a par kapi etericnog ulja citrusa u aroma lampi povecati ce nam koncentraciju i unijeti životnu radost u dom.


Podijeli: Facebook Twiter