S 2Cellosima sam već pet godina na turneji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dušan Kranjc mladi je pulski bubnjar i perkusionist koji je publiku diljem svijeta impresionirao svojim nastupima s popularnim violončelističkim dvojcem 2Cellos čiji je pridruženi član od 2011. godine. Talentiran, svestran i perspektivan glazbenik koji se ističe energijom i karakterističnim sviranjem bubnjeva, a kad nije na turneji s 2Cellos, nastupa s raznim jazz sastavima.

- Bubnjeve svirate praktički cijeli život, a od 2011. svirate s 2Cellos. Kako je započela vaša suradnja?

- Sa 2Cellos sam na turneji već pet godina. Suradnja je počela tako što smo se Stjepan i ja upoznali nakon jednog od mojih jazz koncerata koji sam imao s njegovim bratom Mironom Hauserom koji je odličan jazz trombonist. Imamo dosta sličnosti u glazbi pa tako i u ostalim stvarima i počeli smo pričati o suradnji još davno.

- Što vam je sve donijela suradnja s Cellosima?

- S njima se radi o jednom novom, neistraženom svijetu. Ne samo zbog neobičnog spoja instrumenata, što je očito, nego i energije. Mi smo bend za stadione i imamo dovoljno energije za to, možda i previše. Nastupamo na velikim koncertima i dobivamo raznoliku publiku što je zapravo super. Nismo limitirani. To donosi totalno drugu vrstu fanova.

- Imate i svoje obožavatelj(ic)e - Drum Girls. Koliko ih je, otkuda su, jeste li u kontaktu s njima?

- To je nešto što je krenulo od par "fanica" i onda se proširilo... Zbog toga nemam uvijek uvid u to, ali mi je jako drago da primjećuju moj rad i da ih motivira toliko da su i sami kreativni. Često se trude i objavljuju slike i snimke koncerata, neke imaju i tetovaže mojeg potpisa što je uvijek dosta interesantno vidjeti.

- Vrlo ste svestrani: sudjelujete u pop, fusion, progresivnim, metal, jazz projektima... Što vam je od toga primarno ili osnovni glazbeni žanr?

- Nažalost ili možda na sreću, ne mogu izdvojiti što mi je jača strana od svega toga. U svemu imam nešto specifično što mi ide. I to su obično nepovezane stvari. Većina ljudi smatra da je dobro biti svestran, a mnogi opet misle da je to neopredjeljenje. Teško mi je odabrati najdraži žanr jer sam inspiriran svim stilovima. I to je bitno. Tretiram sve kao glazbu tako da jednostavno sviramo glazbu.

- Kakvi su vam planovi za sljedeću godinu?

- Što se 2Cellos tiče, pripremamo objavljivanje novih snimki dvaju kompletnih koncerata koji će zvučati drugačije i bolje od svih do sad. Tu je i snimka koncerta na Tomislavcu u Zagrebu na kojem je bilo oko 60.000 ljudi, pa legendarna Sydney Opera sa simfonijskim orkestrom što dodaje novu dimenziju u naš zvuk. Imamo tri američke turneje u 2017., japansku turneju, europsku, pa dva rasprodana koncerta u Ljubljani, nastup u beogradskoj Kombank Areni, koncert u Milanu... Ja između toga uvijek radim jazz i fusion projekte koji mi dobro dođu za održavanje drugih sposobnosti u akustičnim i tihim situacijama, improvizacije i glazbene interakcije s ostalim muzičarima... (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter