S 207.000 € do centra speleologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od skromnog, svega 2,3 milijuna teškog opcinskog proracuna za iducu godinu koji su vijecnici izglasali na posljednjoj sjednici vijeca, najviše se, oko 730.00 kuna, planira izdvojiti za gradnju objekata i uredaja komunalne infrastrukture.

Ovogodišnja sredstva, nedostatna za planirana komunalna ulaganja, vijecnici su odlucili prebaciti u iducu godinu, dodati im još poneku kunu i na taj nacin krenuti u izgradnju javne rasvjete, sanaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta i izgradnju objekata zajednicke komunalne potrošnje.

U svakom od cetrnaest naselja teritorijalno najvece, ali stanovništvom najsiromašnije opcine (s manje od cetiristo stanovnika), planira se poneko manje ulaganje. Bilo je rijeci o uredenju lokalnog vodovoda, uredenju trga ispred zgrade laniške opcine, sanaciji objekata bivše škole, crkve ili groblja.

Skromna proracunska sredstva nedostatna su za vece zahvate pa na Cicariji i dalje racunaju na kapitalne potpore iz državnih i županijskih fondova i proracuna, kao i na investicije javnih poduzeca. HEP se ove godine primjerice angažirao na rekonstrukciji niskonaponske mreže, Hrvatske vode na uredenju vodotoka.

Prošlu i ovu godinu obilježila su dva velika projekta, vodovodni ogranak Kropinjak - Dane - Vodice i vodovodni ogranak Dane - Jelovice, a dogodine bi se trebala izraditi projektna dokumentacija za vodovod Semici - Brgudac. U laniškoj opcini racunaju i na novac iz europskih fondova.

- Najkasnije do 1. ožujka treba poceti sanacija školske zgrade u Vodicama koja ce se prenamijeniti u edukativni centar speleologije. Projekt, koji Hrvatska provodi zajedno sa Slovenijom, Istarska županija kandidirala je kod europskih fondova i za te je namjene odobreno 207.000 eura, rekao je laniški nacelnik Neven Mikac.

Školska zgrada bila je u vlasništvu rocke škole. Županijski odjel za školstvo uknjižio ju je lani na buzetsku OŠ "Vazmoslav Gržalja", koja je s laniškom opcinom potpisala sporazum o ustupanju nekretnine. Opcini predstoji u zemljišnim knjigama uknjižiti se na objekt. Županija upravo priprema natjecajnu dokumentaciju za izbor najpovoljnijeg izvodaca radova.


Podijeli: Facebook Twiter