S 18-metarskim Pustom izgorjelo sve loše

Šentenca je bila oštra (D. ŠTIFANIĆ)
Šentenca je bila oštra (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što su suci dobro "ošinuli" po svemu lošem protekle godine, od politike, prirode i društva, banjolsko-pomerska šentenca, održana u subotu navečer na karnevalu u Pomeru, bila je neumoljiva - spaliti 18-metarskog Pusta.

Uz ogroman plamen koji je u trenutcima sezao i više od 20 metara u vis, izgorjele su tako sve negativne i loše stvari protekle godine, uz nadu da će ova, 2015. godina, donijeti razvoj i prosperitet Općine Medulin i njihovih stanovnika. Karneval je održan u podrumskom parkiralištu Konzuma gdje se okupilo mnoštvo mještana, maskiranih u razna bića i osobe. Prvo se saslušala šentenca, uz povremeno glasno odobravanje presude, a potom su svi krenuli na obližnju livadu gdje je zapaljen Pust.

I veliki i mali veselo su pratili zbivanja oko paljenja, a kada je Pust planuo, iz grla su se oteli uzvici oduševljenja. Nakon što su mu "presudili", mašakarana skupina se vratila na karneval gdje je, među ostalom bila organizirana besplatna manjada i piće te se nastavili zabavljati pod maskama do dugo u noć. Subotnjom šentencom završena je tako vladavina maškara u Pomeru i Banjolama i ključevi Općine su vraćeni su gradonačelniku nakon što su ih bili preuzeli "Manjigolde" i "Krabulje".

Slijedeće predavanje ključeva načelniku Općine Medulin (bila su dva), održat će se 17. veljače, kada će se "stanje u općini konačno vratiti u normalu". Program maškara u Medulinu počet će u subotu 14. veljače malim maškarama na rivi u 10 sati, a paljenje pusta predviđeno je na medulinskoj Placi u 19 sati, uz bogat program i glazbu benda In vino veritas. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter