Ružin muškat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Muškat ruža
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Agrolaguna
Lokacija: Porec, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: štrudla od sira prelivena umakom od šumskog voca
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 76 kuna (Cicibela, Rovinj)

Cesto se sommelieru desi da ga gost dovodi u nezgodnu situaciju tražeci slatko crno vino. No, bogata ponuda istarske vinske scene ima i za to rješenje - porecki Muškat ruža. Ovim vinom Agrolaguna zatvara krug vina koja mogu pratiti cijelu kvalitetnu veceru, od laganih bijelih vina preko izvrsnih crnih do fine Muškat ruže za završetak.

Na prekrasnim položajima u okolici Vižinade, na brežuljkastim terenima okrenutim u smjeru sjever-sjeverozapad nalaze se novi nasadi muškata ruže. Zemlja je flišana, a položaji su izvrsno osuncani, što donosi mogucnost nakupljanja dovoljno sladora, neophodnog ovoj sorti grožda. Berba grožda je rucna, a odvija se krajem rujna.

Da bi se dobila željena razina neprovrela šecera, fermentacija se prekida hladenjem te odvajanjem od taloga kvasca, a dozrijevanje se nastavlja u bacvama od inoksa, i to osam mjeseci, te prije izlaska na tržište još dva mjeseca u boci.

Moram priznati da je iz izrazito kišne berbe 2010. tim enologa Agrolagune izvukao maksimum iz grožda koje je imao na raspolaganju. Ocito je da je u ovom primjeru do izražaja došla kvalitetna mikrolokacija koja je unatoc kiši bila dovoljno provjetrena i osuncana. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto.

Miris ima izraženu intenzivnost, djelomicno bogatu kompleksnost, finu kakvocu. Izrazito je vocni, a miješaju se note ribiza, malina te karakteristican miris najljepših ruža iz susjedinog vrta, mada se malo i osjeti nota klincica, ali i slaba nota šafrana. Slatko je, a 53 g/l neprovrela šecera daju toplo i djelomicno mekano vino, koje vrlo ugodno grije.

S druge strane, djelomicno je svježe te tanicno i ukusno. Okus daje dojam da je vino uravnoteženo te da ima izraženu intenzivnost, da je trajno te da na završetku ima malo gorcine koja dijelom podsjeca na drenjule. Vino ima puno tijelo, finu kakvocu, lijepu harmoniju te može trajati barem tri godine pa ga ne treba žuriti trošiti.


Podijeli: Facebook Twiter